17 Mar Peter Astbury: „Transylvania College este un loc unic”
CLICK HERE TO READ IN ENGLISH!
Peter Astbury lucrează în Transylvania College (Cluj-Napoca) din anul 2015 și este director IT. Este originar din Anglia (din Leeds), iar înainte de venirea în România a predat atât în Marea Britanie, cât și în școli britanice din Egipt și Arabia Saudită. Într-un interviu pentru blogul școlii, Peter a vorbit despre cum s-a adaptat în România, despre experiența lui în Transylvania College și despre ce a fost înainte de a veni aici.
Blog Transylvania College: Povestește-mi despre trecutul tău înainte de Transylvania College. Cum a fost viața ta înainte de a veni în România?
Am călătorit foarte mult. Îmi place să merg în locuri noi și, până să vin aici, m-am mutat la o nouă școală sau într-o țară nouă la fiecare 2 sau 3 ani.
Ești în România din anul 2015. Cum a fost perioada asta pentru tine?
Soției mele și mie ne place în Cluj. Când am venit pentru prima dată aici, ne gândeam că probabil vom rămâne 2 sau 3 ani, dar ne-am îndrăgostit amândoi de România și de școală, iar acum intenționăm să rămânem.
Mai aveți și alți membri ai familiei care locuiesc în România?
Da, sora mea e aici alături de copiii ei. Restul membrilor familiei noastre sunt în Marea Britanie. Ne plac foarte mult România și Clujul.
Cum vezi tu implementarea în Transylvania College a procesului de wellbeing din ultimii ani?
„Leader In Me” și practicile de reparare a relațiilor au fost cele două inovații care cred că au avut cel mai mare impact asupra școlii și asupra muncii mele de aici. Cred că creează un mediu școlar mult mai plăcut, bazat pe respect.
Cum a fost începutul pandemiei pentru tine și ce crezi că te-a ajutat să fii bine?
Cred că experiența mea din Egipt din timpul revoluției din 2011 m-a ajutat să mă pregătesc pentru pandemie. În ambele situații, am fost blocați în interior pentru perioade lungi de timp, cu schimbări mari în felul în care am reușit să ne trăim viața, cu o mulțime de incertitudini cu privire la felul în care lucrurile vor evolua și cu îngrijorări pentru siguranța noastră. Dar, într-o mulțime de moduri, debutul pandemiei a fost o provocare mai ușor de traversat, deoarece aveam la dispoziție măsuri concrete pentru a ne menține în siguranță și aveam multe informații despre ceea ce se întâmpla.
Care sunt planurile voastre de viitor? Sunt legate de Marea Britanie sau de România?
Eu și soția mea învățăm limba română. Intenționăm să ne stabilim aici și să devenim cetățeni români.
Gânduri despre Brexit, de la un cetățean aflat departe de casă?
Am votat împotriva Brexitului. Cred că Brexitul a fost o greșeală uriașă pentru Marea Britanie și pentru cetățenii săi. În ansamblu, viața mea de cetățean britanic nu s-a schimbat deloc din cauza Brexitului, așa că nu a făcut o diferență uriașă pentru mine, dar mă tem că pe termen lung va face viața mai grea pentru prieteni și pentru familia mea din Marea Britanie.
Care a fost una dintre cele mai mari provocări din cariera ta?
Abilitatea de a te „decupla” din muncă și de a găsi timp pentru a „ascuți ferăstrăul”.
Ce ți-a adus cea mai mare satisfacție în carieră?
Momentele în care am văzut că proiectele pe care le-am coordonat s-au concretizat și au început să facă diferența în felul în care lucrăm împreună ca școală.
Ce părere ai despre Transylvania College acum, după acești ani lucrați aici?
Transylvania College este un loc unic și special, în care cred că voi fi fericit să lucrez mult timp de acum încolo. Mi-ar fi plăcut să fi învățat și eu la Transylvania College.
Spune-mi despre tine un lucru pe care mulți dintre colegii tăi de muncă nu-l știu.
Am învățat să pilotez un avion înainte să învăț să conduc o mașină. Înainte să ajung să lucrez în domeniul calculatoarelor, intenționam să devin pilot și făceam parte din Air Cadets (o organizație de tineret legată de The Royal Air Force); am câștigat o bursă la o școală de pilotaj. În cele din urmă, m-am decis că nu era pentru mine, așa că am ajuns să o iau pe urmele tatălui meu și să lucrez în IT.
Ai un mesaj pentru cei care ne citesc?
Nu mă pot gândi la nimic altceva decât să spun că, dacă te gândești să vii să lucrezi sau să studiezi aici, în Transylvania College, cu siguranță ar trebui s-o faci! Vei face parte dintr-o comunitate grozavă și eu, unul, nu am regretat niciodată alegerea făcută.
Ce face Peter Astbury într-un univers paralel, unul în care nu lucrează într-o școală? 😎
Am aproximativ aceeași vârstă cu Mark Zuckerberg și, în același timp în care Mark era la Harvard, creând Facebook, eu eram la universitate în Marea Britanie, lucrând la un proiect care, în multe privințe, era foarte asemănător cu al lui. În cele din urmă, ne-a ocupat atât de mult timp, încât ne-a pus studiile în pericol, așa că am renunțat la proiect pentru a putea să ne concentrăm pe absolvirea facultății. Dar, într-un alt univers, probabil aș fi transformat proiectul într-o afacere și aș fi lucrat în continuare la asta.
CLICK HERE TO READ IN ENGLISH!
No Comments