03 May Mihai Ștefan, bursier în Transylvania College: „Țin minte când mi-am văzut din nou prietenii după carantină. Nu puteam să cred că le aud vocile în realitate“

Mihai Ștefan are 19 ani, e din Cluj și este elev în Year 13 în Transylvania College (Cluj-Napoca). Într-un interviu pentru blogul școlii, Mihai a vorbit despre cum a devenit bursier în Transylvania College, despre parcursul lui și cum vede viitorul. 

Blogul Transylvania College: Te numeri printre bursierii din Transylvania College. Cum ai ajuns să-ți depui dosarul pentru a obține bursa?

Mihai Ștefan: Am aflat de bursă prin intermediul internetului, dar și vorbind cu persoane care știau deja despre programul de burse, cum ar fi prieteni de familie, care mi-au și recomandat să aplic.

În ceea ce privește depunerea dosarului în sine și câștigarea bursei Transylvania College, cât de complicat sau de simplu a fost procesul?

Trebuie să recunosc că am avut puțin ajutor de la profesoara mea de engleză de pe atunci când a venit vorba de corectarea eseului, dar procesul în general nu mi s-a părut foarte dificil, doar așteptarea următoarei etape era cea mai complicată parte.

Cum a fost când ai aflat că ești unul dintre cei trei câștigători ai burselor din acel an?

Pot să spun că a fost o zi care m-a marcat. Încă țin minte că era vinerea de dinaintea Evaluării Naționale și m-am simțit eliberat, deoarece nu mai conta rezultatul pe care urma să îl obțin. Mai mult decât atât, eram foarte fericit, evident, pentru că urma ca tot la ce lucrasem până atunci să devină o realitate.

Facem un pas în spate, înainte de experiența Transylvania College (TC): ce a fost pentru tine înainte de TC?

Pentru mine înainte de Transylvania College a fost o simplă școală de stat. Eram foarte nesigur pe mine, nu știam cum să-mi spun punctul de vedere și nu îndrăzneam să contrazic profesorul, chiar dacă știam că nu are dreptate.

Anul acesta termini liceul. A fost experiența în școală așa cum te așteptai tu că va fi?

Experiența mea în școală a fost chiar mai mult decât mă așteptam eu. Sunt sigur că ar fi fost mult mai bună dacă nu ar fi fost carantina și toată situația legată de pandemie, dar și așa tot a fost peste așteptările mele.

Și totuși e ceva ce ai învățat, ce ai descoperit despre tine sau despre ceilalți din toată experiența cu pandemia?

Am descoperit faptul că prietenii sunt foarte importanți în viața mea, nu doar familia. Încă țin minte când mi-am văzut din nou prietenii după carantină: nu puteam să cred că le aud vocile în realitate. A fost o experiență pe care nu o să o uit niciodată.

În ce găsești valoare din tot ce ai făcut și tot ce ți s-a întâmplat în acești ani la Transylvania College?

Cea mai multă valoare o primesc de la faptul că am fost constant încurajat să-mi spun punctul de vedere și să pun întrebări. Așa am învățat că nu este nicio problemă să faci greșeli, ceea ce cred că mă va ajuta mult în viitor.

Ce ai povesti despre Transylvania College cuiva din afara comunității?

Cel mai mult aș povesti despre structura liceului, deoarece este un liceu Cambridge, care este un concept străin pentru mulți. Le-aș explica cum noi, în loc la examenul de Bac, avem A-level, format doar din 3 materii, la care trebuie să aplici concepte reale, așadar îți dezvolți foarte mult abilitățile de a analiza și a evalua situații reale. Mai mult decât atât, în liceu îți poți alege tu materiile pe care vrei să le studiezi.

Cum a fost relația ta cu profesorii în toți acești ani la Transylvania College? Dar cu colegii?

Am avut relații foarte bune cu toți profesorii mei și chiar am descoperit că profesorii îți pot fi și prieteni, nu doar mentori. De asemenea, sunt norocos că am avut parte de niște colegi minunați, cu care sigur voi rămâne în contact și după ce terminăm liceul. 

Ai vreun sfat pentru elevii din alte școli care se gândesc să aplice pentru o bursă la Transylvania College?

Eu aș zice că, dacă vor să facă o schimbare în viața lor, ar trebui să aplice. Nu au nimic de pierdut, procesul este destul de ușor pentru toată lumea, iar comitetul de burse este format din niște oameni extraordinari. 

Cum am mai zis, ești în ultimul an de liceu. Ce planuri ai în ceea ce privește viitorul? Pentru ce te pregătești?

Procesul meu de aplicare la universități s-a terminat în noiembrie, iar acum am primit toate ofertele de la facultăți. Voi continua cu Dreptul internațional și european în Olanda, mai exact la facultatea din Maastricht. 

Cum ai făcut alegerea?

După ce am participat la multe webinarii și târguri de universități din Olanda, am văzut că Maastricht este o universitate relativ nouă, într-un oraș mai mic decât Clujul, și are și un program de drept internațional și european foarte renumit. Așadar, vreau să am totuși o experiență diferită la facultate, ținând cont că am stat toată viața în Cluj, care este un oraș destul de mare, iar Maastricht mi se pare că este orașul perfect pentru studenți. Fun fact: Universitatea din Maastricht este chiar prima la care mă uitasem când am început să mă documentez despre facultăți și cred că și asta a avut un impact asupra deciziei mele!

Într-un interviu pe care ți l-am luat în 2019, tot pentru blogul școlii, te-am întrebat cine sunt eroii tăi favoriți în viața reală. Atunci ai menționat-o pe Malala Yousafzai. Sunt curioasă dacă între timp ți s-au schimbat perspectivele. 

După ce am trecut prin toți acești ani de liceu și cunoscând mai mulți oameni, pot spune că Miss Flora Kamdar (n.r. – profesor de Business Studies în Transilvania College) este o altă persoană care merită titlul de „erou în viața reală“. Este un exemplu și un model foarte bun din viața mea și a colegilor mei și sunt foarte mândru că am avut ocazia de a fi elevul ei.

Povestește-ne ceva despre tine, un lucru pe care nu mulți colegi și profesori ai tăi îl cunosc.

Cred că nu multă lume știe că-mi place foarte mult să gătesc. Doar cei mai apropiați prieteni ai mei știu asta foarte bine. Ceea ce este și mai șocant pentru toată lumea este că am învățat singur, iar acum îmi place să cred că fac mâncare mai bună ca mama. 

Pentru finalul discuției noastre, îți propun să revenim la timpul petrecut în Transylvania College. Niște momente grozave care au rămas cu tine din toți acești ani?

Expedițiile din programul Duke of Edinburgh sunt pline de momente care vor rămâne cum mine. Acolo mi-am făcut niște prieteni foarte buni, cu care știu că pot să merg în aventuri tot timpul. De asemenea, am descoperit locuri și lucruri noi, cum ar fi Tășuleasa Social, proiect pe care echipa mea l-a adus până și în școală.

Interviu realizat de Lavinia Bălulescu. Traducere din română în engleză: Dragoș Chiș.

Lavinia Bălulescu

Journalist, Content Creator

Lavinia Bălulescu
lavinia.balulescu@transylvania-college.ro

Journalist, Content Creator

No Comments

Post A Comment