15 Sep Șerban Năstase, elev voluntar în Transylvania College: „Există un loc unde chiar sunt luate în considerare dorințele și abilitățile tale“
CLICK HERE TO READ IN ENGLISH!
Șerban Năstase este elev în clasa a XI-a în Liceul Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca. Deși în a doua parte a lunii august era încă în vacanță, Șerban a ales să vină să facă voluntariat în Transylvania College (TC). Într-un interviu pentru blogul școlii, Șerban a vorbit despre motivele care l-au făcut să vină în TC, despre planurile lui de viitor și despre cum a fost experiența de voluntar în Transylvania College.
Blogul Transylvania College: Șerban, în momentul în care noi facem acest interviu (n.r. – prima săptămână din septembrie) tu încă nu ai început școala. Și totuși alegi să mergi la școală, chiar dacă nu la școala ta! Povestește-ne cum ai ajuns să faci voluntariat în Transylvania College și ce presupune asta.
Șerban Năstase: În primul rând, știam deja foarte multe lucruri bune despre Transylvania College înainte de a veni să fac voluntariat aici. Știam că e un mediu foarte bun. A urmat o întrebare pusă reprezentanților școlii, în legătură cu voluntariatul, iar răspunsul lor a fost pozitiv. Trei luni durează, pe această perioadă am semnat contractul de voluntariat. Am început în timpul vacanței mele și voi continua și în timpul școlii, după ore.
De ce faci voluntariat în general?
În primul rând, pentru experiență, pentru că știu că e foarte importantă. Când termini liceul și facultatea, e important ca oamenii care intră în contact cu tine să afle că tu chiar ai făcut ceva și știi cum merg lucrurile.
Ce ai făcut în aceste prime două săptămâni de voluntariat?
Am ajutat cu diverse lucruri în zona de HR și contabilitate, iar acum, că școala a început în Transylvania College, voi mai avea tot felul de task-uri.
Știu că ai fost prezent în august la prima zi de școală pentru profesori. O zi care a marcat începutul unui interval în care profesorii din Transylvania College au participat la mai multe cursuri de dezvoltare profesională. Cum a fost pentru tine acea zi?
Aceea a fost prima mea zi de voluntariat la Transylvania College. Am fost foarte surprins de cât de fericiți au fost profesorii să se reîntâlnească unii cu alții, deși nu trecuse chiar atât de mult timp de când se văzuseră ultima dată. Părea că nu s-au mai văzut de un an și mi s-a părut foarte prietenoasă toată atmosfera. De asemenea, trainingurile și cursurile pe care le fac profesorii mi s-au părut speciale. E ceva foarte nou și a fost ciudat să-mi imaginez profesorii mei făcând lucrul ăsta.
Lăsând la o parte această primă zi de școală a profesorilor, sunt curioasă ce ai mai remarcat și ce ai mai povesti unui tânăr de-o seamă cu tine, de la tine din școală, spre exemplu?
Aș povesti că există un loc unde chiar sunt luate în considerare dorințele și abilitățile tale. Și mi s-a mai părut foarte frumos cum elevii din Transylvania College pot la un moment dat chiar să-și aleagă materiile și ce vor să studieze mai departe. E surprinzător și mi-ar plăcea foarte mult să pot să fac asta. Și cu siguranță nu numai mie. Mi-au mai plăcut mult și oportunitățile de internship pe care elevii din Transylvania College le au, faptul că pot să meargă să facă practică în diverse firme și instituții. De asemenea, mi-au plăcut oamenii de aici, din TC. Sunt incredibili! Îmi place și că nu sunt doar profesori din România. De exemplu, profesorul de spaniolă chiar e spaniol. E foarte fain asta! Și faptul că, deși sunt de departe și nu se știu neapărat de foarte mulți ani, pare că profesorii de aici sunt prieteni de-o viață. Mi se pare că aici, la TC, se simte că există o comunitate, iar proiectele pe care le are școala afirmă acest lucru.
Trei momente faine de când ești aici?
Unul este, cu siguranță, acea primă zi a profesorilor la școală. Al doilea – pauzele de prânz pe care le aveau profesorii în săptămâna în care făceau cursuri, iar copiii nu erau în școală. Nu mi s-a mai întâmplat să văd profesori mâncând împreună, glumind, râzând. Al treilea ar fi când am participat la cursul de „7 Habits of Highly Effective People“, alături de profesori și de alți membri ai staff-ului. Cursul a fost predat de Ruxandra Mercea (n.r. – director executiv Transylvania College). Mi-a plăcut foarte mult. Am văzut rostul tuturor acelor lucruri explicate la curs și o să-ncerc să le pun în practică.
Care sunt planurile tale de viitor?
Sunt la liceu la profilul Mate-Info și poate asta ar presupune că ar trebui să-mi placă informatica, dar nu e deloc așa. În schimb, îmi place matematica foarte mult și m-am gândit ce aș putea face pe viitor legat de asta. N-aș vrea să plec din țară, așa că m-am gândit că aș vrea să ofer ceva de care e nevoie. Astfel am ajuns la ideea că mi-ar plăcea să fiu inginer de instalații.
Există o nevoie în zona aceasta?
Sigur că găsești ingineri executanți extrem de pregătiți, care merg și ajută, care chiar pun mâna și lucrează la instalații, dar adevărata nevoie este de cei care proiectează clădirile și planurile de construcție. Pe aceia îi găsești greu, sunt foarte puțini. Studenți sunt, dar majoritatea pleacă afară, pentru că le sunt oferite tot felul de burse și oportunități.
Și atunci te gândești să urmezi Facultatea de Ingineria Instalațiilor?
Da, aici în Cluj.
Mult succes!
Mulțumesc!
Mai vrei să adaugi ceva la finalul discuției noastre?
Da! În primul rând, mă bucur pentru oportunitatea acestui interviu. E primul interviu pe care mi-l ia cineva vreodată; nimeni n-a mai fost interesat până acum să vadă ce am eu de spus. Mă bucur că ați fost interesați de părerea mea! Și legat de Transylvania College: am înțeles din această experiență că există speranță pentru educația din România. Chiar merită să lucrăm împreună și să ajutăm pentru un viitor mai bun!
Interviu realizat de Lavinia Bălulescu. Traducere din română în engleză: Alexandra Chihaia.
CLICK HERE TO READ IN ENGLISH!
No Comments