02 Jun Horațiu Groza, părinte din comunitatea Transylvania College: „Sunt convins că procesul de wellbeing din școală va ajuta foarte mult la dezvoltarea emoțională a copiilor“
CLICK HERE TO READ IN ENGLISH!
Horațiu Groza, un părinte din comunitatea Transylvania College (TC), este manager al Power Medical, firmă care se ocupă cu service și distribuție de echipamente medicale. Recent, Power Medical a donat școlii Transylvania College un defibrilator. Zilele trecute Horațiu Groza a vizitat TC pentru a prezenta angajaților și copiilor modul în care acel defibrilator poate fi folosit pentru a salva vieți. Horațiu este inginer. El și soția lui au două fetițe care învață de doi ani în Transylvania College: una dintre ele este în prezent la grădiniță, iar cealaltă – în clasa I.
Blogul Transylvania College: Cât de necesare sunt defibrilatoarele în spațiile publice? Dar prezentările prin care oamenii să afle cum se folosește un asemenea aparat?
Horațiu Groza: Ideea din spatele acestei donații nu este una publicitară. Este una umanitară, în sensul că eu cred că educația pentru aceste aparate trebuie începută cât mai devreme. Un stop cardiac se poate întâmpla oriunde, iar instituțiile în general sunt locuri aglomerate, unde șansele cresc statistic. Îi vom învăța și pe copii să folosească defibrilatorul.
Oricine poate să folosească aceste defibrilatoare care se găsesc, de fapt, și în alte locuri publice? Sau trebuie să ai o pregătire specială în acest sens?
Sunt defibrilatoare de acces public, așadar oricine poate să le folosească. Trebuie să avem curajul să punem mâna pe ele. Aparatele ghidează vocal și cu imagini utilizatorul și sunt extrem de intuitive, deci nu e nevoie de o pregătire specială pentru a folosi asemenea aparate. Sunt sigure în utilizare, ele nu aplică șocuri decât atunci când este cazul.
Deci aparatul… decide sigur dacă e cazul să aplice șocuri? Face și un EKG?
Da, măsoară un EKG. Așa funcționează toate defibrilatoarele de acest tip: măsoară un EKG într-o anumită derivație, iar dacă curba respectivă este defibrilabilă, aplică șoc. Și trebuie urmate instrucțiunile vocale ale aparatului.
Să trecem de la defibrilatoare la pandemie. Cum ați făcut față provocărilor de la începutul pandemiei, personal și profesional?
Lucrând în domeniul medical, mereu ne-am protejat un pic în plus, așa că impactul nu a fost unul extrem de puternic. Dar, desigur, a existat un impact.
Și în ceea ce privește viața de familie?
Acolo impactul a fost un pic mai mare, mai ales că am avut copiii acasă, pentru că școala s-a mutat în mediul online. Soția mea este medic. Evident, nici eu nu puteam închide activitatea, pentru că suntem suport pentru cadrele medicale.
Ce credeți că v-a ajutat cel mai mult să treceți prin provocările de la începutul pandemiei?
Optimismul! (Râde)
Dumneavoastră cum ați simțit procesul de wellbeing care se desfășoară în Transylvania College de câțiva ani?
Am observat că există o preocupare în sensul acesta și mă bucur pentru copii. Sunt convins că o să ajute foarte mult la dezvoltarea lor emoțională.
Cum ați descrie Transylvania College unei familii care, să spunem, s-a mutat recent în Cluj și caută o școală?
Mie-mi place că aici, la Transylvania College, oamenii sunt cu capul pe umeri și pun copiii pe primul loc nu doar din punct de vedere al cunoștințelor acumulate, ci și din punct de vedere al emoțiilor și al stării de spirit. Și partea de wellbeing e inclusă aici, desigur! Consider că în școală nu e important doar să știm cât face 2 plus 2, pentru că uneori face 5. Trebuie să vedem lucrurile în ansamblu și cred că TC se îndreaptă în direcția asta.
Interviu realizat de Lavinia Bălulescu. Traducere din română în engleză: Alexandra Chihaia.
CLICK HERE TO READ IN ENGLISH!
No Comments