15 Apr Extraordinara poveste a lui Călin Sîngeorzan: de la război la școală

CLICK HERE TO READ IN ENGLISH!

Călin Sîngeorzan își începe de obicei ziua întâmpinându-i pe elevi la intrarea în Transylvania College (Cluj-Napoca). Oficial, responsabilitățile sale în școală țin de siguranța copiilor și supravegherea parcării. Neoficial, Călin este unul dintre oamenii care le fac pe toate, și asta cu cel mai mare zâmbet (fie el și ascuns sub mască); mereu sare în ajutor tuturor și, mai ales, are mereu un gând bun pentru toți cei din jur. Cu o energie absolut molipsitoare, Călin este însă posesorul unui trecut pe care mulți dintre colegii săi nu-l cunosc: este veteran din teatrele de operații. Cariera lui precedentă a însemnat 12 ani în poliția militară, iar restul de 14 ani a activat în diverse alte structuri militare.

Întâi a fost războiul…

Joi, 15 aprilie 2021, îmbrăcat de data asta în uniforma militară, Călin s-a întâlnit cu mai mulți elevi din școală, dar nici profesorii n-au lipsit, curioși să-i afle poveștile. Ziua n-a început de data asta pentru Călin la intrarea în Transylvania College, ci în fața elevilor de clasa a VIII-a.

Copiii, unii – în școală, alții – acasă, în fața calculatoarelor, au admirat medaliile lui Călin, fotografiile lui alături de camarazii săi, pe front, au aflat detalii despre poliția militară și despre provocările situațiilor periculoase în care s-a aflat de nenumărate ori în teatre de operații cum ar fi cele din Bosnia-Herțegovina, Afganistan sau Kosovo.

 

Apoi a fost menținerea păcii!

„România nu participă cu trupe ofensive, ci defensive, pentru menținerea păcii și pentru a ajuta populația să nu fie afectată“, și-a început Călin povestea. În următoarele minute, discuția a trecut de la deminarea unui teren, până la diferențele dintre un film de război și viața reală. S-au desenat scheme pe tablă, s-a râs, s-a stat și cu gura căscată, iar totul s-a petrecut în timpul unei ninsori neverosimile din mijloc de aprilie.

„Virtutea Militară“, medalia cea mai importantă

Călin a mărturisit că, dintre toate medaliile și diplomele primite, cea mai importantă și dragă pentru el este „Virtutea Militară“, pe care a primit-o chiar de la Președintele României, pe atunci – Traian Băsescu.

Medalia a fost „un semn de apreciere a serviciilor deosebite aduse Armatei Române, pentru rezultatele remarcabile și înaltul profesionalism de care a dat dovadă în întreaga sa carieră, în executarea misiunilor încredințate“.

De la război la școală

L-am întrebat pe Călin dacă există vreo similitudine între cariera lui militară și ocupația sa din prezent, iar primul răspuns a fost categoric „nu“. Apoi, însă, după un moment de gândire, Călin a adăugat: „De fapt, atunci mă ocupam de securitatea populației, iar acum, la Transylvania College, de siguranța și securitatea copiilor. Dacă ne gândim așa, sunt înrudite, pentru că acum pot să pun în practică unele lucruri pe care le-am învățat înainte“.

CLICK HERE TO READ IN ENGLISH!

Lavinia Bălulescu

Journalist, Content Creator

Lavinia Bălulescu
lavinia.balulescu@transylvania-college.ro

Journalist, Content Creator

No Comments

Post A Comment