03 Feb Elevii din Transylvania College au dus alimente bătrânilor din Muntele Cacovei. “I-am întrebat ce să le aducem când vom reveni. Toți ne-au răspuns că vor același lucru: sănătate”
15 elevi din Transylvania College (Cluj-Napoca) au făcut în weekend o excursie în satul Muntele Cacovei (comuna Băișoara, județul Cluj), într-o comunitate de bătrâni care trăiesc într-o zonă greu accesibilă în timpul iernii. Elevii au fost însoțiți de doi reprezentanți ai școlii.
Elevii au vizitat în total 10 familii de vârstnici, cărora le-au dus pachete cu alimente. Banii pentru cumpărarea alimentelor au fost obținuți de elevi în luna decembrie, la “Winter Bazaar”, un eveniment în cadrul căruia copiii au vândut decorațiuni de Crăciun realizate chiar de ei sau și-au vândut jucăriile și cărțile citite. În viitor, elevii își propun să facă aceste vizite mai des, să aducă nu doar alimente, ci și medicamente sau alte obiecte casnice și chiar să vină însoțiți de un medic.
De asemenea, în următoarele vizite elevii vor să înceapă să documenteze viața comunității și să colecteze obiecte tradiționale, cu care să amenajeze în comună o cameră de muzeu. Scopul proiectului este și de stabilire a unei relații cu comunitatea din Muntele Cacovei.
“Bătrânii pe care i-am vizitat au fost foarte emoționați și bucuroși că cineva îi caută, că au cu cine să schimbe o vorbă. Ne-au primit cu căldură și bucurie. O bătrânică a plâns când ne-a văzut, pentru că era de câteva zile singură, soțul era internat la spital la Cluj. Copiii au fost și ei emoționați să vadă cât de deschiși au fost vârstnicii. Au aflat ce înseamnă să locuiești într-un sat izolat, rupt de lume, în plină iarnă. Își puneau întrebări la fiecare casă. Oare cum coboară pe cărarea asta la 80 de ani? Oare cum își fac cumpărăturile? Oare cum poate o bătrânică să meargă să dea de mâncare la vacă pe așa o gheață? A fost o sursă continuă de uimire“, a explicat Alexandra Oană, coordonator al acestei activități.
Cu ce îi ajută pe copii o experiență de acest fel? “În primul rând, le crește empatia. Apoi, e vorba de conștientizare. Planul era să ducem alimente și medicamente, dar apoi copiii au venit cu tot felul de alte idei, de exemplu că pe viitor ar vrea să le ducă bătrânilor bocanci, după ce i-au văzut că poartă cizme de gumă“, a adăugat Alexandra Oană.
Sebi Stoenoiu (14 ani), elev în clasa a VIII-a la Transylvania College, s-a declarat foarte încântat de experiența pe care a avut-o la Muntele Cacovei: “A fost foarte interesant că am putut să vedem cum e viața oamenilor acolo. Erau foarte deschiși, păreau calmi și fericiți, dar de fapt duc o viață grea, cu multe probleme. De exemplu, nu mă gândeam că trebuie să meargă peste 7 kilometri pe jos doar dus ca să ajungă la niște magazine”.
“Cei mai mulți oameni pe care i-am vizitat au stat toată viața în acel loc. Au copilărit acolo, ceea ce mi se pare foarte greu. Mi-am dat seama că atunci când ajungi la bătrânețe cele mai importante sunt sănătatea și familia. De fapt toți cei pe care i-am întrebat ce vor să le aducem când vom reveni ne-au răspuns să le aducem sănătate. Am văzut și ceva despre care nu știam că se întâmplă: nu aveau cimitir, iar morții lor erau îngropați aproape de ei, în grădina casei. M-am uitat pe cruci. Erau numele fraților lor acolo. Mi s-a părut trist“, a povestit Maria Stoleru (13 ani), elevă în clasa a VIII-a la Transylvania College.
“Drumurile erau pline de gheață și nu aveai pe unde altundeva să mergi. Noi în unele zone efectiv ne-am dat pe gheață, pe burtă și pe fund, nu aveam cum altfel. Nu știu cum puteau ei să meargă pe acolo. Iar când i-am întrebat, au zis că oricum asta a fost o iarnă ușoară, pentru că nu a nins mult“, a povestit și Ioana Stoleru (13 ani), elevă în clasa a VIII-a.
Excursia în satul Muntele Cacovei face parte din “Băișoara Cultural Preservation Project” un proiect de service learning. În următoarea lună va fi organizată și o strângere de fonduri în scopul continuării proiectului.
Aurora Scutelnicu
Posted at 12:22h, 03 FebruaryLaudabila initiativa ! Felicitari !