26 Nov Eleva care a condus Transylvania College pentru o zi

Mara Iuga are 10 ani și este elevă în Year 6 la Transylvania College, în Cluj-Napoca. Pe 21 noiembrie, Mara a fost “CEO for a day”, adică și-a petrecut o zi întreagă alături de Ruxandra Mercea și a văzut cum e să fii directorul școlii. La finele zilei, le-am întrebat pe Mara și pe Ruxandra cum a fost pentru ele experiența și ce au învățat din acea zi.

Transylvania College Blog: Mara, spune-ne unde te-ai născut și de cât timp înveți la Transylvania College.

Mara Iuga: M-am născut în Germania, iar la Transylvania College sunt de trei ani. Nu chiar de când m-am mutat din Germania, pentru că am stat jumătate de an acasă și am exersat româna.

Transylvania College Blog: Doar o curiozitate, înainte de a vorbi despre experiența ta de director pentru o zi. În ce limbă gândești înainte de a vorbi?

Mara Iuga: În germană. Deși am învățat acasă română, la creșă și la grădiniță am învățat germană.

Transylvania College Blog: Cum a fost ziua de azi pentru tine, în calitate de director al școlii? Ce ai făcut?

Mara Iuga: Am fost în mai multe întâlniri, în care au participat mulți oameni importanți. Oricum, orice om e important, pentru că și el contribuie la ceva. Prima întâlnire a fost cu Student Lighthouse-ul din primar. Au discutat despre bullying. Apoi am fost la o întâlnire în care a fost vorba despre burse și leadership și o chestie cu părinți, activități, chestii mai creative. Ședința a depășit programul cu 10 sau 20 de minute. Apoi am avut pauză jumătate de oră. După, am fost la Secondary Student Lighthouse. Copiii organizează un bal de Crăciun doar pentru Middle school și ne includ și pe noi, pe Year 6, pentru că anul viitor suntem în Middle school și noi.

Transylvania College Blog: Și apoi?

Mara Iuga: Am făcut Global awareness meeting, cu Miss Iulia. Apoi am fost la o oră de română, la clasa a VIII-a. Când a venit Ruxandra, mulți copii erau foarte calmi și atenți, concentrați, nu ca în alte ore.

Transylvania College Blog: Ți-ai notat toate lucrurile astea?

Mara Iuga: Da! Sincer, da! Și a fost greu la ora aceea de română, nu am înțeles aproape nimic.

Transylvania College Blog: Deci ți s-a părut complicat.

Mara Iuga: Da! Dar mi s-a părut logic, doar că erau foarte grele informațiile pentru mine. Apoi am avut un meeting al SLT-ului (n.r. Senior Leadership Team) și acum e ultima întâlnire. Doar că am uitat ceva, azi a mai trebuit și să decid ce vor mânca copiii de ziua mea la cantină, pe 3 februarie. Iar la întâlnirea de SLT am vorbit despre mai multe subiecte interesante. Cel mai interesant mi s-a părut proiectul de baie.

Transylvania College Blog: Ce vor să facă cu baia?

Mara Iuga: Să o picteze copiii. Ușile, pereții. Și e logic: dacă copiii fac ceva, apoi o să aibă grijă să nu strice.

Transylvania College Blog: Deci ți se pare o idee bună.

Mara Iuga: Da, toți copiii să contribuie un pic. Vin cu idei sau cine știe ce alte lucruri, spun ce pictură, cumpără poate ei, aduc un specialist, cine știe. Acum vreau să citesc și o surpriză pentru Ruxandra. E un mesaj, nu e neapărat ceva mare, ci ceva ce am vrut eu să îi spun. “Thank you for teaching me to be a real leader. I admire you. You are positive and nice. Adică drăguță. I can learn many things from you”. Și atât! Asta mi-am notat într-o pauză.

Transylvania College Blog: Cum ți s-a părut să fii “CEO for a day”?

Mara Iuga: Destul de interesant. Am învățat o tonă de lucruri. Poate că în viitor o să pot să fiu și eu un leader, să creez o firmă, să știu cum să coordonez o echipă, dar și să ascult opiniile lor și ei să le asculte pe ale mele, să ne respectăm, să colaborăm, să muncim în echipă. Uneori să folosim și tehnologia, alteori – nu. Uneori să ne gândim ca un copil, alteori să ne gândim ca un adult. Dacă ne gândim ca un copil, atunci ne pot veni idei mult mai creative, pentru că poate unui adult îi place o casă albă, dar unui copil poate nu i-ar plăcea albă, poate i-ar plăcea galbenă. Sau verde. Cu ferestre rotunde sau în formă de stea. Dacă gândești ca un copil poți să ajungi la rezultate mai creative.

Transylvania College Blog: Ce ți s-a părut mai complicat la ziua asta?

Mara Iuga: Să ascult.

Transylvania College Blog: Pentru că toată lumea vrea să-ți spună ceva sau de ce?

Mara Iuga: Da, și dacă suntem într-o echipă uneori nu apuci să spui care e opinia ta. Asta e ceva greu de acceptat, doar că se mai întâmplă și chestii care nu îți plac. Și mi se pare că să cedezi e greu. De obicei liderii cedează. Adică și alți oameni cedează. Doar că liderii mi se pare că cedează cel mai mult.

Transylvania College Blog: Adică acceptă părerile altora sau cum?

Mara Iuga: Adică uneori într-o discuție poate cineva vrea să spună ceva, iar el, liderul, poate vrea să spună ceva mai important, dar totuși îl lasă pe celălalt să vorbească. Asta nu e neapărat o cedare, dar e un fel de cedare.

Transylvania College Blog: Îi lasă un spațiu ca să vorbească.

Mara Iuga: Da. Și nu doar asta, mai sunt și alte chestii! Nu-mi vin acum în minte.

Transylvania College Blog: Ce vrei să te faci când te faci mare?

Mara Iuga: Vreau ca părinții mei să fie mândri de mine. Și acum sunt. Îmi place știința, deci aș putea fi om de știință sau poate cântăreață, dar nu faimoasă, doar un pic, să mă știe câțiva din oraș și familia. Poate aș putea să fiu arhitect sau manager, ceva care are de-a face cu alte limbi, cu colaborare, muncă în echipă și cam așa.

Transylvania College Blog: După ziua asta, dacă ar fi să-i pui o întrebare Ruxandrei, care ar fi?

Mara Iuga: De ce ai decis să lucrezi aici, în școală?

Ruxandra Mercea: Pentru că atunci când eram în liceu, în altă școală, profesorii nu mă lăsau să fac ceea ce aș fi vrut să fac.

Mara Iuga: Cum ar fi?

Ruxandra Mercea: Eu voiam foarte mult să fac voluntariat, să mă implic, să sprijin alți elevi, să lucrez ca și cum aș fi fost un elev din Lighthouse. Și profesorii nu m-au lăsat. Se concentrau mult pe partea academică și nu m-au lăsat să fiu altceva sau cine vreau să fiu. Și atunci m-am hotărât că o să fac o școală diferită. Și sper că vezi că noi, toți adulții de aici, din Transylvania College, ne concentrăm să facem o altă școală.

Mara Iuga: Da, chiar ați reușit! Dar tu ai și un frate. De ce nu conduce el Transylvania College? De ce o conduci tu? Te-ai certat cu fratele tău care dintre voi să conducă școala?

Ruxandra Mercea: El nu și-a dorit să facă asta. Fratele meu e designer și și-a urmat calea lui. El proiectează lumini, tot felul de lămpi în diferite spații. Nu a vrut să fie lider în școală.

Mara Iuga: Dar mama ta, Simona Baciu, când a înființat grădinița, credea că o să se întâmple toate astea și că o să se ajungă la așa o școală? Oricum, dacă se gândea ar fi fost foarte fain.

Transylvania College Blog: Dar nu ți se pare mai fain dacă nu s-ar fi gândit?

Mara Iuga: Ba da, că e o surpriză!

Ruxandra Mercea: Așa e viața, e cu suprize bune.

Mara Iuga: Da. Dar și cu surprize negative.

Ruxandra Mercea: Da, așa e. Și tu cum faci față la surprizele negative?

Mara Iuga: Eu de obicei încerc să văd partea bună. Dacă ceva s-a întâmplat, cum ar fi că mama spune că nu am voie ceva, atunci eu mă gândesc: bine, nu am voie asta, dar am voie alte lucruri. Și atunci spun, na!, soarta! De exemplu nu am voie să stau mult pe tehnologie, dar la asta nu prea mă supăr, că înainte nu-mi plăcea să citesc, dar acum chiar îmi place. Uneori mă concentrez atât că e ca și cum aș fi empatică fix cu personajul acela. Parcă aș fi personajul despre care citesc! Oricum, e imposibil să stai fără tehnologie, că așa e generația. Chiar e imposibil! Te mai uiți uneori la ceas și asta e e tot tehnologie.

Ruxandra Mercea: Așa e.

Transylvania College Blog: Ruxandra, cum a fost să o ai pe Mara cu tine pentru o zi?

Ruxandra Mercea: A fost foarte fain! Am învățat despre Mara o grămadă de lucruri. Mi-am și notat niște citate ale ei. De exemplu, mi-a spus că are informația scrisă în creier și că îi e greu să o scoată de acolo, că trebuie mai întâi să o găsească pe rafturi. Apoi mi-a mai spus că Mara are în ea o altă Mara, care se numește Mara-Creier-Emoții.

Mara Iuga: Da, care îmi controlează creierul și emoțiile.

Ruxandra Mercea: Și că Mara e prietenă cu ea însăși. Și că nu te cerți pe tine. Și am mai vorbit despre bunătate și Mara a zis că sunt două lucruri: cum te porți cu alții și cum te porți cu tine. Și că bunătatea înseamnă să avem grijă de relații. Și ce a mai zis? Că e atentă la detalii. Că planeta asta e frumoasă cât timp soarele încă mai trăiește. Și că își scrie într-un caiet problemele.

Mara Iuga: Da. Îmi notez totul într-un caiet. Apoi pot să adorm mai ușor.

Ruxandra Mercea: Tu-ți notezi într-un caiet problema, dar și un obiectiv, adică ce poți să faci legat de problemă.

Mara Iuga: Da. Dacă eu vreau să fiu foarte bună la călărie îmi scriu acolo, în caiet, și am reușit acum să fac galop liber fără niciun învățător. Asta e chestia, că după ce îmi ating scopul șterg din caiet.

Ruxandra Mercea: Și ce am mai învățat despre Mara? Că are o imaginație foarte bogată. Și mi-a mai zis că i-a fost greu să fie în papucii mei, pentru că toți colegii ei veneau la ea și îi cereau favoruri.

Mara Iuga: Da, când ești lider toată lumea vrea ceva de la tine. Și toți vor să facă ceva pentru tine, să îți deschidă ușa, numai să faci și tu chestia pe care o vor ei. Asta mă cam scoate din sărite. Pe orice om trebuie să-l respecți, nu doar pe un rege sau pe un director.

Transylvania College Blog: Ce decizii a luat Mara azi, din postura de director al școlii?

Ruxandra Mercea: M-ai ajutat să decid să facem cursuri online pentru părinții care lucrează mult. M-a mai ajutat să scriu despre bunătate și generozitate. Și când i-am cerut sfatul în legătură cu ce să facem cu copiii care nu-și aduc iPad-urile sau își scot iPad-urile de pe rețea, a zis că o săptămână să le ținem la noi, pentru că asta ar însemna pentru ei o consecință serioasă.

Transylvania College Blog: Mara, povestește-ne cum ai ajuns tu să fii director pentru o zi.

Mara Iuga: Tata a licitat la Scholarship Society Ball și a câștigat oportunitatea de a mă face director de școală pentru o zi.

Transylvania College Blog: Iar bănuții pe care i-a licitat tatăl tău sunt folosiți ca altcineva să vină să învețe în școală?

Mara Iuga: Da, pentru burse.

Ruxandra Mercea: De aia e win – win – win. Câștigă în primul rând alți elevi, care nu-și permit să vină aici. Tu câștigi, pentru că înveți ce este leadership-ul, și tatăl tău – pentru că a contribuit la o cauză frumoasă. Și e un win și pentru mine, că ajung să te cunosc mai bine pe tine. Deci e win – win – win – win.

Transylvania College Blog: Ce face Mara într-o lume paralelă? Cum ți-o imaginezi pe această fată?

Eu, dacă aș fi fata aceea, m-aș îmbrăca cât mai clasic, pentru că aici, în lumea asta, unde sunt eu acum, nu mă îmbrac chiar așa clasic. Acolo este old style tot universul, se ascultă muzică din anii ’90, iar acolo am 10 ani și merg la o școală tot privată. Sunt un lider la un lighthouse pentru copii și mulți mă apreciază. Dar nu sunt de genul: “Vai, acum să-mi deschizi ușa!”. Sunt o fată normală.   

 

V-ar putea interesa și:

Ruxandra Mercea, directorul Transylvania College: “Copiii sunt așa de faini! Hai să le dăm spațiu și sprijin, să nu le tăiem noi aripile” 

Erik Birinyi, elev la Transylvania College: “Avem un proiect ambițios: o academie de idei făcută de elevi, cu mentori elevi, pentru elevi”

Ioan Pristavu, elev care a vizitat trei capitale de pe Dunăre cu bicicleta: “Am pedalat 80-100 km pe zi. Au fost și momente grele, dar ne-au întărit ca echipă”

Catrinel Grigorovici, director – Community Affairs: “Rușinea apare din discrepanța dintre copilul care e cu tine acasă și cel pe care-l proiectezi tu în capul tău”

Cristina Ungvari: “Dacă punem interesul suprem al copiilor deasupra orgoliului nostru, atunci sorții de izbândă sunt foarte mari”

Alexander Scott: “Cel mai important lucru pe care-l poți da unui copil este dragostea necondiționată”

Diana Teodorescu: “Pentru mine, o școală bună e una în care copiii mei sunt văzuți așa cum sunt ei”

Domnica Petrovai: “E important ca tu, ca adult, să nu te simți respins, atacat, să nu reacționezi personal“

Raul Lupaș: “Părinților le-aș recomanda să-și permită să greșească”

Cum fac față elevii la zeci de examene Cambridge într-un liceu internațional

Lavinia Bălulescu

Journalist, Content Creator

Lavinia Bălulescu
lavinia.balulescu@transylvania-college.ro

Journalist, Content Creator

No Comments

Post A Comment