15 May Nevoia copilului de a se simți văzut

via Domnica Petrovai on Mind Education Health 

Una dintre frecventele nemulțumiri ale adulților legate de propria copilărie este că nu s-au simțit văzuți. Chiar dacă mama sau tatăl au fost foarte implicați, au simțit că nu era despre ei, ci despre dorințele părinților. Simțeam că mama doarme cu mine pentru că era nefericită în relația cu tatăl meu!

Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

Când se simte un copil văzut?

În primul rând, când părintele are capacitatea de a fi prezent în multe momente cu copilul. Să simtă că ești acolo pentru el, nu în mintea ta, în îngrijorările tale, în fricile tale. Ești pentru el. Poți să fii prezent ca și părinte când ai grijă de tine, știi ce să faci după o zi tensionată la muncă, cum te reîncarci.

Știi cine ești și ce vrei de la viața ta și nu ai așteptări nerealiste de la copil – cum ar fi notele sau un anumit fel de a fi.

În al doilea rând, când îi dai spațiu copilului să se cunoască, să exploreze, fără să te detașezi emoțional de copil. Să fii prezent emoțional fără să fii intruziv și să-l controlezi. Să-l observi și să-l înțelegi, cu toată curiozitatea. El este diferit de tine și se aseamănă în anumite privințe cu tine. Dar el nu ești tu. Nu sunt nevoile tale în relația cu el.

În al treilea rând, un copil se simte văzut când tu te simți iubit, văzut, ai o relație de cuplu care să te împlinească, sau cel puțin cuplul este o prioritate pentru tine. Atunci el are spațiu să fie copil. Pentru părinții singuri care au renunțat de dragul copilului să își ignore nevoia de iubire și afecțiune, le reamintesc că noi suntem un model pentru copil, îi influențează ceea ce alegem să facem.

Un copil se simte văzut când îl ascultați, când îl observați și îl înțelegeți, știți că a avut o zi proastă dacă se plânge că pâinea este prea veche, sau trântește ușa sau se smiorcăie fără motiv.

A avut o zi sau un moment greu și are mare nevoie de d-voastră, atunci mai mult ca oricând. Să simtă că poate conta pe d-voastră.

 

Andra Sfetcu

Content Writer

Andra Sfetcu
andra.sfetcu@transylvania-college.ro

Content Writer

No Comments

Post A Comment