13 Oct Un pas mic pentru om… un Spatiu imens pentru omenire.

.

On behalf of Miss Manuela Ioia – Teacher of Physics:

Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic este o sarbatoare internationala dedicata explorarii spatiale, stiintei, tehnologiei si a contributiilor acestora la imbunatatirea conditiei umane. Adunarea Generala a ONU a declarat, in anul 1999, ca acest eveniment sa aiba loc in fiecare an intre 4-10 Octombrie, sarbatorind astfel lansarea de catre URSS, pe 4 Octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorarii spatiului cosmic si semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guverneaza activitatile statelor in explorarea pasnica a spatiului cosmic, inclusiv a Lunii si a celorlalte corpuri ceresti. In februarie 1958 SUA au trimis in spatiu un al doilea satelit, Vanguard 2, care a transmis semnale mai bine de 6 ani.

Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic este deschisa participarii tuturor institutiilor publice, firmelor, organizatiilor non-profit, cadrelor didactice, chiar si persoanelor fizice acestea putind organiza evenimente pentru a sarbatori spatiul.

Agentia Spatiala Romana (ROSA), coordonatorul national al activitatilor din domeniul spatial, se alatura comunitatii spatiale internationale care in perioada 4-10 octombrie sarbatoreste evenimentul anual Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic (World Space Week – WSW). Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic 2016 marcheaza cea de-a 17-a aniversare a declaratiei acestei saptamani speciale de catre Organizatia Natiunilor Unite in 1999.

Pornind de la doar cateva evenimente organizate in anii timpurii, Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic a crescut pana la a fi cel mai mare eveniment public dedicat spatiului pe Pamant: numai anul trecut au fost organizate peste 1.400 de activitati in 80 de tari de pe toate continentele, inclusiv Antarctica, iar popularitate WSW este in continua crestere. Toate evenimentele sunt inscrise pe pagina oficiala WSW.

De la mic la mare, elevii nostri s-au implicat in explorarea universului cu ochii mintii. Multe dintre evenimente au avut loc pe parcursul orelor de Stiinte, profesorii implicandu-se in promovarea spatiului cosmic prin implementarea la clasa a mai multor activitati ca: vizionare de filme realizate cu ocazia lansarii diverselor rachete in spatiu, realizare de rachete si lansarea acestora in curtea scolii, discutii si curiozitati cu topic “Viata in spatiul cosmic”, concurs tematic de desene. Elevii au avut deosebita placere de a interactiona cu domnul Alec Bartos presedintele Comisiei de Astrofilatelie a Federatiei Romane. Absolvent al Universitatii de Arte si Design din Cluj-Napoca si provenind dintr-o familie de artisti, acesta a realizat design-ul pentru toate emisiunile de timbre cu tema cosmos emise in Romania incepand cu anul 2007.

Anul trecut, de ziua cosmonautului roman Dumitru Prunariu, Alec Bartos a desenat patru plicuri pentru marcarea evenimentului.

Imaginatia si inventivitatea profesorilor, precum si a participantilor s-au dovedit fara limite, iar frumusetea spatiului cosmic si entuziasmul elevilor sunt o garantie ca in Transylvania College o noua generatie de oameni de stiinta se afla in formare.

Mai multe fotografii de la evenimentele organizate de Transylvania College, aici si aici.

Marius Bulia

Copywriter

Tags:
Marius Bulia
marius.bulia@transylvania-college.ro

Copywriter

No Comments

Post A Comment