05 Apr George Ciocoi, bursier în Transylvania College: „Părinții mei nu sunt doar oamenii care mi-au dat viață. Îmi doresc să fiu la fel ca ei când voi fi mare“

George Ciocoi are 17 ani și este elev în Year 12 la Transylvania College (Cluj-Napoca). Într-un interviu pentru blogul școlii, care a avut loc la începutul lunii martie 2022, George a vorbit despre bursa lui la Transylvania College, experiența din școală și despre viitor.

Blogul Transylvania College: Cum era viața ta înainte de Cluj și de Transylvania College?

George Ciocoi: M-am născut la București în anul 2005 și, imediat după ce am împlinit 4 ani, familia mea s-a mutat în Carolina de Nord (Statele Unite). Am locuit și am mers la școală în apropierea orașului Raleigh timp de 6 ani (din 2009 până în 2015). Din State, ne-am mutat în Asia de Sud-Est și am locuit în Kuala Lumpur, Malaezia, din 2015 până în 2017. La mijlocul lui 2017, când aveam 12 ani, ne-am întors în România, dar în loc să revenim la București, am ajuns să ne stabilim în Cluj-Napoca.

Ai o bursă la Transylvania College. Cum ai ajuns să-ți depui dosarul pentru bursă și care a fost experiența ta în ceea ce privește procesul de selecție?

M-am înscris la Transilvania College în septembrie 2017, în Year 8, și, 2 ani mai târziu, am simțit presiunea aplicației mele la programul de bursă. Trebuia să o obțin din 2 motive. Primul: aveam 14 ani atunci și, deoarece petrecusem 8 ani plecat din România, cunoștințele mele despre limbă erau limitate. Nu aș fi avut nicio șansă să fiu admis la un liceu român. Al doilea: trăiam cu un buget limitat și părinții mei nu și-ar fi putut permite taxa de școlarizare de la liceu. Așa că am fost pus într-o situație destul de dificilă. Experiența procesului de selecție a fost foarte transparentă, ceea ce a ajutat mult. 

Cum ai reacționat atunci când ai aflat că ai fost unul dintre câștigători?

În fiecare an, Transylvania College oferă 3 burse de merit. Pentru mine, faptul că mi s-a oferit bursa a însemnat că există cineva care crede în viitorul meu. Fără ea, nu aș fi putut studia la Transylvania College. M-am bucurat nespus de mult atunci când am aflat, pentru că inițial credeam că nu am reușit.

Cine a venit cu ideea de a vă muta la Cluj, la Transylvania College?

În vremea în care noi ne aflăm în Malaezia, starea de sănătate a bunicilor mei s-a deteriorat, așa că am decis să ne mutăm în România pentru a-i ajuta. Bunicii mei sunt din Oradea și București, așa că am căutat un oraș „la mijloc“, precum Sibiu, Brașov sau Cluj-Napoca. Pe când încă eram în Malaezia, Ms. Anca Rusu (n.r. – Director of Admissions & Alumni Relations) ne-a făcut o impresie bună despre școală. Chiar dacă eram în cealaltă parte a lumii, ne-am simțit aproape și conectați. Acela a fost punctul în care am decis să alegem acest oraș și această școală. Nu am regretat niciodată decizia și Ms. Anca a fost un sprijin nemaipomenit pentru experiența mea educațională.

Ai avea vreun sfat pentru tinerii care ar vrea să se înscrie pentru o bursă la Transylvania College?

Sfatul meu: competiția pentru bursă începe înainte de a fi anunțată. Implicați-vă în activități extracurriculare, fiți lideri în proiecte, luați note bune la școală și astfel veți avea un avantaj. E nevoie să arătați că sunteți motivați, că vă doriți să faceți performanță și să tratați școala cu seriozitate.

A fost experiența la Transylvania College așa cum ți-ai imaginat-o?

Înainte de Transylvania College, studiasem în Statele Unite și în Malaezia și îmi făcusem o idee despre cum arată o școală. Experiența de la TC mi-a depășit orice așteptare. Acum știu de ce: pentru că la TC, începând cu liderii și profesorii și până la personalul administrativ, toți au așteptări mari de la ei înșiși.

Ce ți se pare cel mai valoros din ceea ce ți s-a întâmplat la Transylvania College peste ani?

A fost o pregătire foarte bună pentru viața reală. De fapt, a fost viață reală! Am primit o educație de cea mai bună calitate, fără costuri, cu ajutorul bursei. În 2021 mi-a fost acordată poziția de head boy, ocazie cu care am învățat deprinderi organizaționale și cum să-mi stabilesc prioritățile. Am fost încurajat și susținut în tot acest proces.

Care a fost relația ta cu profesorii de la TC în acești ani?

Am învățat din greu, am tratat profesorii și personalul administrativ cu cel mai mare respect și astfel am avut o relație foarte bună cu toți. 

Care este primul lucru care îți vine în minte despre Transylvania College dacă cineva din afara comunității te întreabă despre școală?

Un mediu extraordinar de învățare, standarde înalte pentru toți elevii (și pentru angajați), implicarea comunității și un loc pentru a-ți dezvolta aptitudinile de lider.

Cum îți vezi viitorul?

În acest moment, mă îngrijorează războiul din vecini, dintre Rusia și Ucraina. Totuși, știu că soarele iese după ploaie și încerc să mă gândesc la anii mei de facultate, la prieteniile noi, la lucrurile pe care le voi descoperi. Cred că beneficiile mersului la o facultate sunt mult mai mari decât costurile, așa că, desigur, intenționez să continui în acest fel. Pentru că îmi plac fizica și matematica, îmi doresc o carieră orientată spre inginerie (mecanică / aerospațială) și intenționez să mă îndrept spre o facultate bine cotată din Statele Unite precum MIT, NC State, Georgia Tech, Carnegie Mellon, Cornell. Sunt conștient de faptul că trebuie să țin pasul cu tehnologia pentru a face față schimbărilor din lumea digitală în care trăim.

Într-un interviu pe care ți l-am luat în 2019, te-am întrebat cine sunt eroii tăi din viața reală și mi-ai vorbit despre părinți. S-a schimbat ceva între timp?

Nimic nu s-a schimbat. Părinții mei par să fie înzestrați cu puteri supraumane când vine vorba de cei 3 copii ai lor (mai am o soră mai mare și un frate mai mic). Au standarde înalte, valori morale, sunt consecvenți, respectă etica muncii și oferă iubire necondiționată. Părinții mei nu sunt doar oamenii care mi-au dat viață. Îmi doresc să fiu la fel ca ei când voi fi mare.

În interviul din 2019 te-am mai întrebat și cum vezi tu lumea peste 50 de ani. Ai răspuns că viitorul omenirii va fi decis de încălzirea globală. Te întreb acum același lucru, pentru a vedea dacă ți-ai schimbat perspectiva.

Din păcate, încălzirea globală încă este principala problemă cu care ne confruntăm, dar problema merge și mai departe. Credințele ne influențează comportamentele, care duc la anumite rezultate. Se vor schimba credințele oamenilor pentru a trăi din plin cu mai puțin? Chiar trebuie să lucrăm 60 de ore pe săptămână (12 ore de luni până vineri) și să avem o casă mare cu o piscină sau este destul să lucrăm 32 de ore pe săptămână (8 ore de luni până joi) și să ne mulțumim cu ce avem? Este compromisul pe care vom fi forțați să îl facem mai devreme sau mai târziu, dar timpul trece… În graba noastră de a produce din ce în ce mai mult și de a consuma, am poluat planeta. Defrișările au scăpat de sub control. Producția epuizează resursele naturale.

În decembrie 2021, jurnaliștii de la Știri de Cluj au scris un articol despre tine și despre pasiunea ta pentru sporturile de performanță (canotaj și atletism). Spune-ne mai multe despre performanța ta atletică și despre cum ai reușit să treci peste operația de menisc la genunchiul drept.

După mulți ani de antrenament, mă bucuram de rezultatele mele în mai multe campionate naționale la alergări. O ruptură de menisc m-a forțat însă să iau o pauză o vreme, dar am decis că nu pot să rămân inactiv. Așa că, în timp ce mă recuperam, am început să-mi lucrez brațele și spatele și am ajuns să trec de la alergare la „canotaj de interior“. Așa cum se spune, când primești lămâi, faci limonadă. Viața e ca un roller coaster, așa că măcar poți să te bucuri de suișuri și să faci față coborâșurilor.

Ce dorești să le spui tinerilor din generația ta despre importanța sportului?

Într-adevăr, pentru adolescenți cred că o activitate sportivă practicată cu regularitate este o binecuvântare. Vorbesc din experiență: sportul îmi ajută corpul să se oxigeneze și să elibereze stresul inerent de zi cu zi. Ajută și la coordonare și flexibilitate, produce endorfine care îmi îmbunătățesc dispoziția. Sunt mai puternic și mai sănătos pentru că fac sport. După o oră și jumătate de ciclism pe dealurile din Cluj, de canotaj sau alergare prin parcul din Gheorgheni sunt mai obosit și dorm mai bine. Sportul mă determină să am și o dietă sănătoasă. Cred că succesul academic se datorează și sportului, care m-a ajutat să fiu mai echilibrat social și emoțional.

Știu că ai câștigat concursul de discursuri Leader în Me de mai multe ori. Cum a fost experiența?

Concursul International de Discursuri pentru Elevi este destinat elevilor din școlile internaționale Leader in Me. Sunt peste 5.000 de astfel de școli din peste 50 de țări, iar Transylvania College este una din ele. Leader in Me este un model care încorporează „Cele 7 Deprinderi ale Oamenilor Eficace“ de Stephen Covey. La începutul anului 2019, am aflat de acest concurs de la Ms. Anca Rusu. Am participat de trei ori, am câștigat de două ori și o dată am ajuns în finală. Subiectele erau diverse. O temă a fost: „Susține un discurs clasei tale, la absolvire“. În discursuri de 3 minute, fiecare trebuie să prezinte informații substanțiale, să-și exprime viziunea asupra lumii și să determine audiența să ia atitudine. A fost o experiență grozavă! Am scris multe, foarte multe schițe pentru discursuri și am dedicat multe ore înregistrărilor. Este un proces obositor și stresant, dar te ajută foarte mult să-ți dezvolți abilitățile de oratorie.

Spune-mi despre bursa pentru care aplici acum.

Într-adevăr, voi absolvi în mai 2023, așa că deja caut să aplic la diverse facultăți din SUA. M-am întors la a-mi căuta finanțare, de data asta – pentru următorii 4 ani de facultate și sunt multe burse competitive. De exemplu, există The Rise Challenge, în care trebuie să pregătești un proiect și să încarci video-uri în care să detaliezi diversele stagii ale acestuia. Tehnologia ajută. Aplicația obișnuită a dispărut. Acum totul este mai mult online.

Ai fost unul dintre elevii din Transylvania College care au organizat Humanity Day pe 24 martie 2022. Cum a fost această experiență pentru tine?

A face parte din organizarea Humanity Day a venit ca o urmare firească a ceea ce eu și familia mea făcusem deja de la sfârșitul lunii februarie. Prin intermediul bisericii noastre, familia noastră donase deja fonduri și strânsese o sumă semnificativă pentru a-i ajuta vecinii ucraineni veniți în România ca refugiați. Pentru mine, acest lucru vine din credința în a face altora ceea ce mi-aș dori ca ei să-mi facă mie sau, pur și simplu, înseamnă a-i trata pe alții așa cum vreau ca ei să mă trateze cu mine. Am beneficiat deja de sprijin din partea altora (bursa mea de liceu de 4 ani la Transylvania College este un astfel de exemplu) și, la rândul meu, dau înapoi celor din jur oricând pot, oricum pot. Afirm asta ca pe un fapt, nu ca să mă laud. Am făcut și eu lucrurile la care i-am îndemnat pe ceilalți: de exemplu, am donat pentru Humanity Day. Simt că am făcut ceea ce trebuie și aștept cu nerăbdare oportunitățile viitoare de a da, dar și de a fi cel care primește. În viață sunt sigur că voi continua să le experimentez pe amândouă.

Ce ai mai dori să adaugi despre Transylvania College?

Realizez că experiența mea minunată la Transylvania College se datorează conducerii creative a școlii, care a gândit „outside the box“ și astfel mi-a permis să am acces gratuit la o educație de foarte bună calitate. Le mulțumesc celor care m-au sprijinit direct sau indirect pentru a-mi continua studiile la Transylvania College. De asemenea, realizez și efortul depus de profesori și de departamentul de IT, care au fost capabili să se adapteze nevoilor online cauzate de COVID-19. Pe lângă familie, este nevoie și de o școală pentru a crește cum trebuie un copil. Vă mulțumesc tuturor! Cum anii mei de liceu sunt aproape gata, acesta este sfatul meu pentru elevii care vor începe: vei ajunge la facultatea la care trebuie să ajungi. Nu-ți petrece următorii 4 ani de liceu gândindu-te numai la asta! Adu-ți aminte că este o binecuvântare să fii într-un loc ca Transylvania College! Bucură-te de fiecare moment, pentru că va trece repede, fără să-ți dai seama!

Interviu realizat de Lavinia Bălulescu. Traducere din engleză în română: Dragoș Chiș.

Lavinia Bălulescu

Journalist, Content Creator

Lavinia Bălulescu
lavinia.balulescu@transylvania-college.ro

Journalist, Content Creator

No Comments

Post A Comment