08 Oct Oportunitate de angajare la Transylvania College. Cum arată o zi din viața unui Teaching Assistant
🌳 Reprezentanții școlii Transylvania College din Cluj-Napoca sunt în căutare de Teaching Assistant (TA) pentru școala primară. Ne dorim persoane cu aptitudini cum ar fi calmul, răbdarea, flexibilitatea, reziliența și adaptabilitatea, pentru a lucra cu copii cu vârste între 6 și 12 ani. Toți cei interesați sunt rugați să trimită un CV la adresa hr@transylvania-college.ro.
Pentru că vrem ca viitorii noștri colegi să înțeleagă mai bine ce presupune jobul de TA, cum ar putea arăta o zi de lucru din viața lor și ce înseamnă comunitatea Transylvania College, i-am rugat pe doi actuali colegi să ne povestească despre toate acestea.
***
ANCA ANI (RUS)
Blogul Transylvania College: De cât timp lucrezi la Transylvania College?
Anca Ani (Rus): În august 2021 s-au împlinit trei ani de când lucrez în comunitatea Transylvania College, ca Teaching Assistant și co-teacher. Am început cel de-al patrulea an, ieeei! 😊
Cum ai descrie Transylvania College unui viitor coleg?
Aș începe prin a le spune că Transylvania College (TC) nu este doar o școală. Este o comunitate. Primul meu contact cu TC a fost în cadrul unei conferințe pentru profesori de limba engleză, fiind încă studentă pe atunci. Am avut o experiență extrem de plăcută și mă gândeam cât ar fi de frumos să lucrez aici. După un an, am văzut un anunț pe pagina școlii că se caută Teaching Assistant pentru Primary. Am aplicat fără să stau pe gânduri. A fost momentul în care viața mea a luat o direcție nouă. Am început să mă cunosc tot mai mult pe mine însămi, să-mi descopăr limitele și să numesc calitățile, să pot vorbi despre mine – lucru care a fost mereu dificil.
Am apreciat mereu faptul că școala promovează starea de bine a profesorilor, că fiecare în parte contează, fiecare este ascultat și înțeles. Din punct de vedere profesional, ai șansa să te dezvolți extrem de mult: conferințe, zile de dezvoltare profesională, cursuri de formare, programe de mentorat, peer observations, discuții cu colegii, sprijinul psihologilor în înțelegerea elevilor. Cineva este dispus ORICÂND să te ajute și să te sprijine în a face lucrurile și mai bine.
Nu am crezut că voi întâlni vreodată o școală în care poți discuta cu un psiholog pentru a fi mai bine tu cu tine. Zi de zi sunt recunoscătoare pentru acest lucru. Am învățat „să mă citesc“ și să mă reconectez cu mine, lucru care mă ajută inclusiv în viața de familie. Am avut șansa să învăț despre 7 Habits și programul Leader în me, iar mai apoi să le aplic în viața mea zi de zi.
Analizând ultimii trei ani din viața mea, „am achiziționat“ extrem de multe, atât pe plan personal, cât și profesional și asta datorită comunității din care fac parte. Nu aș fi reușit să mă dezvolt atât de mult fără oamenii dragi și buni din această școală și fără să mă expun unor experiențe de învățare directă.
Ce înseamnă rolul de Teaching Assistant (TA) la Transylvania College? Cum arată o zi din viața unui TA?
Pentru foarte multă lume, denumirea de Teaching Assistant sau co-teacher este ceva abstract. Rolurile sunt similare, doar că devii co-teacher după obținerea licenței în Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar – cum sunt eu acum.
Discutând cu mai multe persoane despre ceea ce lucrez, mereu ajungeam la întrebarea: „Ce este un Teaching Assistant / co-teacher? Este ca un profesor de sprijin?”. Să fii Teaching Assistant pentru o clasă este mult mai mult decât asta. Fiecare clasă din școala primară are alocat un class teacher (învățător) și un Teaching Assistant sau co-teacher. Acesta nu este doar un asistent în predare, ci este un coleg care te susține și te acompaniază în fiecare zi. Având posibilitatea să lucrăm câte doi profesori la o clasă, putem să ne ocupăm mult mai mult de copii, de nevoile lor și de activitățile instructiv-educative. Eu și colegele lucrăm din plin pe grupe, în mod diferențiat, oferindu-le șansa elevilor să aprofundeze mult mai mult un subiect.
Eu am șansa să lucrez cu două clase, Grade 2 și Grade 3. Zi de zi, cot la cot cu class teacher, ceea ce presupune multă comunicare, încredere și respect. În tot acest timp, faptul că am lucrat la început ca Teaching Assistant, m-a ajutat să cunosc mai multe lucruri despre pașii în predare, interacțiunea cu copiii, îndatoririle pe care un profesor le are în Transylvania College.
O zi din viața unui teacher este destul de aglomerată. Ziua mea începe cu o mică întâlnire de dimineață, lucru devenit deja ritual pentru noi. Împreună cu colegele, ne petrecem minutele dimineții planificând și organizând ziua, împreună cu zâmbete și povești. De obicei, aceste întâlniri matinale lasă loc de idei numai bune de pus în practică. Ziua continuă cu primirea elevilor, întrebări și discuții, rutina de citit din fiecare dimineață și prezența. Apoi ziua se derulează extrem de repede, printre ore, duty, pauze pline de discuții, întâlniri, printer, board-uri, proiecte, activități și îmbrățișări. Din punctul meu de vedere, ziua trece extrem de repede, având deja multe post-it-uri pregătite pentru ziua următoare. Ce este cu adevărat fascinant la aceste zile este faptul că nu te bucuri niciodată singur de ele. Zilele mele le împart cu Miss Simina și Miss Anca, împreună cu 39 de copii plini de energie, cu nevoi și dorințe diferite. Există o completare și o înțelegere. Sunt și zile mai dificile sau provocatoare, dar suntem o echipă, găsim mereu soluții pentru a ne completa resursele și energia pozitivă.
Cel mai mult îmi place că am șansa să învăț de la fiecare câte ceva. Am apreciat mereu deschiderea colegilor mei spre cei noi, tineri, poate fără experiență în predare. M-am simțit încurajată și apreciată pentru munca depusă și contribuția mea la clasă. Faptul că denumirea job-ului implică cuvântul „asistent“ nu înseamnă că ești doar ajutorul cuiva. Eu am fost întâmpinată cu afirmații precum: „Nu ești un asistent în predare, ești egalul meu și vom colabora mereu. Orice idee ai, încercăm să o punem în aplicare“, „Contribuția ta la lecție este valoroasă“, „Încercând, îți găsești propriul stil de predare și de classroom management“, „E important să-ți dezvolți relația cu copiii, dar și cu părinții, să comunici, să fii deschisă și încrezătoare“.
Astfel, am simțit că am o contribuție la bunăstarea micii noastre familii și că ideile mele chiar contează. Am reușit astfel să evoluez, să cresc tot mai mult și să am încredere în mine că pot găsi metode de predare care să transforme învățarea într-o experiență memorabilă.
CSENGE MATYUS
Blogul Transylvania College: De cât timp lucrezi la Transylvania College?
Csenge Matyus: De o lună, adică de la începutul anului școlar 2021-2022.
Din ce ai experimentat până acum, cum ai descrie Transylvania College unui viitor coleg?
Transylvania College este un loc ideal pentru formare și dezvoltare profesională și personală. Este un mediu foarte plăcut, dotat cu cele mai potrivite resurse materiale; la toate astea contribuie zi de zi o întreagă comunitate, o adevărată familie primitoare, cu pedagogi și specialiști deosebiți. Chiar dacă nu lucrez la Transylvania College de un timp îndelungat, am avut oportunitatea de a învăța multe de la colegii din jur, ceea ce mă ajută mult să evoluez profesional.
Ce înseamnă rolul de Teaching Assistant la Transylvania College?
Rolul de Teaching Assistant în primul rând presupune devotament și flexibilitate, deoarece un TA are un rol important și se implică activ în munca profesorilor cu elevii. A fi Teaching Assistant nu înseamnă doar înlocuirea altor colegi la nevoie, ci și oferirea sprijinului necesar pentru elevi și colegi zi de zi. Cred că acest rol mi se potrivește cel mai mult, deoarece în fiecare zi mă ocup de ceva diferit, iar astfel orele petrecute la școală sunt active, pline de provocări. Asta este foarte motivant și simt că mă ajută să-mi folosesc abilitățile la maximum și să mă dezvolt.
***
🌳 Dacă am reușit să vă convingem că jobul de Teaching Assistant vi se potrivește, nu uitați să ne trimiteți un CV la adresa de email hr@transylvania-college.ro.
🌳 Citiți aici mai multe despre poveștile comunității Transylvania College. Pentru alte informații despre școala noastră, dați click aici.
Interviu realizat de Lavinia Bălulescu.
Traducere din română în engleză: Alexandra Chihaia.
No Comments