31 May Cum facem să fie mai ușoară trecerea de la un an școlar la altul

CLICK HERE TO READ IN ENGLISH!

Trecerea de la o clasă la alta poate fi extrem de provocatoare pentru mulți elevi. Incertitudinea produsă de o schimbare a mediului înconjurător, noii profesori și diferite așteptări academice pot cauza copiilor anxietate, îi pot face să devină retrași și lipsiți de reacții. De asemenea, toate astea pot duce la un comportament inadecvat. Oricare ar fi rezultatul, se poate ajunge la o stagnare a procesului de învățare.

Acesta sunt doar câteva motive pentru care în Transylvania College s-au pus bazele unui proces de tranziție care să facă mai ușoară trecerea de la un an școlar la altul. Trecerile de la o clasă la alta pot fi complicate, mai ales trecerea de la grădiniță la clasele primare, de la clasele primare către gimnaziu și, desigur, de la gimnaziu la liceu.

Prin acest proces de tranziție, ne propunem următoarele:

– Să reducem stresul și să facem tranziția să fie o experiență pozitivă și cât mai ușoară pentru elevi.
– Să oferim fiecărui elev continuitate în procesul de învățare
– Să facem tranziția să fie interesantă și atractivă pentru elevi.

 

Desigur, tranziția nu e un eveniment care poate fi programat, ci e un proces care se desfășoară pe o perioadă îndelungată. Totuși, la finele lunii mai, elevii care se pregătesc de trecerea de la primar la gimnaziu sau de la gimnaziu la liceu au avut dedicată câte o zi în care s-au putut concentra doar pe acest subiect: procesul de tranziție. Pentru fiecare din ei, ziua a început în Forum, acolo unde s-au putut întâlni cu Mr. Paul Kennedy, director – Transylvania College. Mr. Paul le-a explicat tuturor care sunt așteptările în anul școlar care urmează și i-a încurajat să se folosească de toate informațiile pe care le primesc în timpul orelor: „Faceți fiecare minut al fiecărei lecții să conteze!“.

În continuare, elevii au făcut ore cu profesorii pe care îi vor avea în următorul an școlar, iar la finalul zilei au avut o nouă întâlnire în Forum. De data aceasta, s-au întâlnit și cu elevii care acum sunt cu un an mai mari, cărora le-au putut pune diverse întrebări.

Ne-am întâlnit și noi cu câțiva elevi din clasa a IV-a și din Year 6, pe care i-am rugat să ne povestească, pentru Blogul Transylvania College, cum s-a desfășurat ziua lor de tranziție și cu ce i-a ajutat.

Mara Marian (elevă în Year 6): „Am făcut ore de Year 7: chimie, fizică și biologie, am fost în Science Lab. Mi-a plăcut ora de chimie, pentru că am făcut un experiment. Ziua m-a ajutat să-mi fac o imagine mai clară despre cum va fi la anul. Pare a fi fain, puțin mai greu ca anul acesta, pentru că, de exemplu, va trebui să învățăm Tabelul periodic al elementelor. Dar e faină partea cu experimente. Eu i-am întrebat pe elevii de Year 7 cum vor fi gestionate pauzele.“

Aron Alexander Frâncu (elev în Year 6): „Mi s-au părut interesante materiile noi, cum ar fi biologia și chimia, iar profesoarele mi s-au părut de treabă și cred că înveți foarte multe de la ele. O oră care mi s-a părut foarte faină a fost cea de Computer Science. Cred că de la anul chiar mă va interesa subiectul! După-amiaza, când ne-am întâlnit cu elevii de Year 7, n-am fost foarte creativ în întrebări: am vrut să știu dacă în general e greu transferul din Year 6 în Year 7 și mi-au spus că nu, nu e greu, dar trebuie să te obișnuiești cu pauzele mai scurte și cu orele mai lungi. În rest mi-au zis că e foarte fain și așa cred și eu. Oricum, ziua aceasta a tranziției e o experiență 100% bună. E de mare ajutor să afli cum va fi la anul.“

Rodrigo Jardim (elev în Year 6): „Ieri a fost o zi foarte bună, am făcut o grămadă de lucruri, Biologie, Chimie, chiar și Computer Science – și m-am simțit tare bucuros. De asemenea, a fost foarte fain să facem experimente în laborator. O asemenea zi e foarte folositoare, pentru că poți să afli cum va fi următorul an școlar, ca să fii mai bine pregătit. Eu sunt din Portugalia și sunt aici, în România, de aproape doi ani. Ne-am mutat aici pentru că tatăl meu lucrează acum în Cluj. Cred că acest oraș, Cluj-Napoca, e un loc grozav în care să trăiești, e un oraș frumos, iar noi plănuim să facem o călătorie în jurul țării în curând, pentru a vizita cât mai multe locuri. Sunt foarte fericit aici, în Transylvania College. Mi-am făcut mulți prieteni! Nu mi-a plăcut când a început pandemia, pentru că eram blocat în casă, dar acum, că ne-am întors la școală, e mult mai bine.“

Maria Irina Șerdean (elevă în clasa a IV-a): „Am participat la niște ore, română, istorie, matematică, geografie, biologie și artă. A fost interesant! La capitolul întrebări, eu am vrut să știu cât durează orele, câte materii noi vom avea, care sunt și cum sunt profesorii. Mi se pare de mare ajutor o asemenea zi, nu știu cum ne-am fi descurcat fără ea! Va fi mai ușor acum, că știm mai multe.”

Rafael Cristian Omania (elev în clasa a IV-a): „A fost o zi bună, am aflat care sunt profesorii, ne-am obișnuit cu clasa și mi s-a părut interesant. Ne-am întâlnit și cu o parte din viitorii profesori. Mie cel mai mult mi-a plăcut biologia. Din răspunsurile primite, mi s-a părut că va fi ușor în clasa a V-a”.

Radu Teodor Pădurean (elev în clasa a IV-a): „Ziua de tranziție a fost foarte interesantă, mi-a plăcut că am cunoscut profesorii noi și m-am prins ce o să facem la anul. Înainte nu aveam nicio idee, dar acum cred că e mult mai clar. Eram foarte curios și mi-a plăcut foarte mult. De exemplu, cred că am descoperit vreo 6 săli noi pe care nu le știam, deși totuși sunt de cinci ani în școala asta! Mi-a plăcut foarte mult la biologie, pentru că am făcut un experiment și mă simțeam ca un om de știință. În ce a constat experimentul: am demonstrat că e amidon într-un cartof. Apoi un alt experiment – am pus un lichid de culoare închisă peste un alt lichid, am amestecat un pic și s-a făcut transparent. Asta m-a uimit, am zis: uau! La final, am vrut să aflu niște sfaturi pe care să ni le dea colegii mai mari. Și am vrut să știu cum e să fii cu copii așa mari pe același etaj, pentru că acolo unde vom avea noi clasa la anul cred că sunt și copii de clasa a VIII-a sau de liceu, oricum copii mult mai mari decât noi. Mi s-a părut interesant și la matematică, pentru că am cunoscut un profesor foarte diferit față de ceilalți, pe Mr. Radu Poenaru. A făcut multe glume și, nu știu cum să zic, a fost cu adevărat special. Și sper că va fi profesorul nostru, pentru că mi-a plăcut foarte mult de el!”.

Kenneth McDonald (foto sus), director al școlii primare din Transylvania College, ne-a explicat de ce e importantă această zi de tranziție și cum a decurs ea în rândul elevilor din clasele primare:

„În general, o zi de tranziție este o ocazie uimitoare pentru elevii noștri de a experimenta cum este să petreci timp cu profesorii care îți vor preda în anul școlar următor. Un avantaj al acestui lucru este că elevii pot începe să construiască relații pozitive cu profesorii prin activități antrenante. Acest lucru ajută la atenuarea multor frici și preconcepții și face trecerea de la o clasă la alta mai ușor și cu mult mai puțină anxietate. Această experiență oferă, de asemenea, o oportunitate de a crește entuziasmul pentru anul școlar următor. Acest lucru este deosebit de important atunci când se trece de la școala primară la gimnaziu, deoarece există diferențe semnificative între cele două.

Zilele tranziției sunt un eveniment natural și important în calendarul școlar. TC are o istorie a organizării acestora, dar din păcate situația pandemiei a afectat modul în care acestea au fost organizate în ultima perioadă. Pe măsură ce restricțiile slăbesc, putem reveni acum la momentele în care elevii să se bucure de interacțiunea fizică de a vizita sălile de clasă și de a intra în contact cu profesorii.

Feedback-ul elevilor a fost extrem de pozitiv; aproape toți elevii au fost încântați și așteaptă cu nerăbdare să înceapă gimnaziul în septembrie. Materiile din zona științei au avut mare succes, deoarece au avut loc în Science lab, unde elevii au efectuat diverse experimente. De asemenea, profesorii i-au lăudat pe copii, spunând că sunt motivați și atenți.”

CLICK HERE TO READ IN ENGLISH!

Lavinia Bălulescu

Journalist, Content Creator

Lavinia Bălulescu
lavinia.balulescu@transylvania-college.ro

Journalist, Content Creator

No Comments

Post A Comment