18 Feb Importanța educației globale și a informării. Elev din Transylvania College: „Dacă stai numai pe un mal al râului, nu vezi propriul tău mal. Te ajută dacă traversezi râul”

CLICK HERE TO READ IN ENGLISH

O echipă de elevi din cadrul Transylvania College (Cluj-Napoca) a participat sâmbătă, 13 februarie 2021, la un webinar organizat de News Decoder, pe tema „Perspective transatlantice asupra naționalismului”. La evenimentul online au mai participat și elevii școlii Thacher School din California, SUA. Webinarul a durat o oră și a fost moderat de Nelson Graves, fondatorul și președintele News Decoder. Elevii din Transylvania College care au participat la webinar sunt: Ioan Pristavu (Year 13), Rareș Zăvăleanu (Year 9) și Octavian Ghișa (Year 11). News Decoder (ND) este un serviciu de știri educațional global pentru tineri. 

„Wow. Ați fost cu toții grozavi. Discuția a fost clară, succintă, bine argumentată. Ai făcut o treabă minunată și în ceea ce privește respectarea timpului alocat fiecăruia, o provocare foarte dificilă pentru oricine. Sunt extrem de mândru de voi toți și de școlile voastre. Sper că reprezentanții școlilor în care învățați își dau seama ce ambasadori remarcabili sunteți cu toții!”, a afirmat Graves despre elevii români și americani care au participat la webinar.

Parteneriatul dintre Transylvania College (TC) și News Decoder a început în septembrie 2020, ca urmare a preocupării reprezentanților TC pentru educația globală a elevilor. Parteneriatul presupune nu doar participarea la webinarii internaționale, ci și o introducere în lumea jurnalismului, discuții cu specialiști în media și acces la resurse din acest domeniu. 

La câteva zile de la organizarea webinarului, i-am provocat la o discuție pe Ioan Pristavu (elev, Year 13), Iulia Brătfălean-Igna (director de proiecte și programe educaționale și profesoară de matematică în Transylvania College) și Vlad Ciurdar (profesor de istorie în Transylvania College, cu rol de sprijin pentru elevi în relația cu News Decoder). Am discutat despre parteneriatul cu News Decoder, despre rolul educației globale și importanța alegerii surselor de informare corecte. 

Ioan Pristavu (elev, Year 13):

📌 Printre resursele oferite de News Decoder se numără și consultarea cu diverși jurnaliști specialiști străini din media. De exemplu, într-un alt webinar i-am cunoscut pe Gene Gibbons (fost corespondent la Casa Albă de-a lungul mandatelor a șase președinți americani) și Mark Weinberg (fost purtător de cuvânt al președintelui Ronald Reagan). Discuțiile au fost atunci despre președinția SUA și despre cele mai recente alegeri. Apoi, mai au diferite cursuri, de la cum să începi un podcast, până la cum să iei interviuri sau cum să scrii articole. În urma parteneriatului cu News Decoder, noi, elevii din Transylvania College, ne-am simțit inspirați și am început să lucrăm la o inițiativă media, numită deocamdată Transylvania Insights, despre care vom povesti mai multe în curând. 

📌 Cel mai recent webinar organizat de News Decoder, la care am participat eu și doi colegi ai mei, dar și elevi din Thacher School din SUA, a fost cel despre naționalism. Înainte de webinar eu și colegii mei ne-am întâlnit, am dezbătut, ne-am documentat. Apoi, la webinar, am vorbit despre naționalism și efectele lui în ambele țări. Noi, echipa Transylvania College, am avut trei subiecte abordate: clasa politică din ’89 încoace, independența energetică și problema defrișărilor masive din munții Carpați. E interesant că într-un asemenea webinar poți să vorbești și să te conectezi cu niște persoane la mii de kilometri distanță. La ei era 9 dimineața, la noi – 8 seara. La ei se vedeau palmieri în spate, la noi – frig, ceață, minus 10 grade. A fost o experiență grozavă. 

📌 Orice elev din România interesat de problematici globale se poate informa. Din fericire, există internetul, deci sunt resurse foarte multe, dar din păcate există fake news-ul, așa că e bine să ne alegem cu atenția sursele de documentare. De asemenea, recomand tuturor tinerilor dialogul. Dialogul cu personalități locale, naționale, internaționale… În ziua de azi toată lumea e pe Facebook, pe Instagram, dai un mesaj și poți vorbi, sunt forumuri, think tank-uri, oportunități, trebuie doar să cauți. Nu îți trebuie nu știu ce resurse, dar e important să verifici informația din mai multe surse, să vezi care sunt sursele de încredere. Și să dorești să faci asta, să te intereseze cu adevărat ce se întâmplă pe lume, în alte țări, pe alte continente. Să vrei să știi și să vrei să înțelegi. Dacă îți dorești ceva cu adevărat, poți ajunge și pe Lună. Asta s-a dovedit deja. 

📌 În ziua de azi, toată lumea are o opinie, toată lumea își dă cu părerea, dar stând numai pe un mal al unui râu nu vezi propriul tău mal. Te ajută dacă-l traversezi, ca să vezi și de pe cealaltă parte care e situația. În sprijinul acestei idei că e bine să afli cât mai multe, să ai cât mai multe experiențe și cât mai mult dialog, aș mai adăuga doar ce îmi spunea bunicul meu: „În armată tu poți să ai orice rang, dar în timpul bătăliei te întrece tot cel cu mai multă experiență”.

Iulia Brătfălean-Igna (director de proiecte și programe educaționale și profesoară de matematică în Transylvania College):

📌 Mi-a plăcut că subiectul discuției webinarului, temele și nivelul la care au discutat elevii au avut un standard foarte ridicat. Au fost subiecte foarte interesante, bine dezvoltate și tratate. 

📌 Am simțit în ultima vreme o nevoie pentru elevii noștri de a se deschide către subiecte de felul acesta. Dezvoltând în școală programul de Global Awareness, de educație globală, tocmai încercând să acoperim această nevoie, am recurs la colaborarea cu News Decoder, pe ideea că avem niște experți care ne pot ajuta să facem pașii corecți pentru evaluarea și înțelegerea jurnalismului și a mijloacelor de comunicare din toate platformele, la care se adaugă înțelegerea abordării corecte a anumitor teme conexe. 

📌 Cu ce ajută educația globală? Există așa numita competență globală, studiată și promovată la nivel de educație în întreaga lume, care ne dă un cadru prin care să privim ce abilități trebuie să dezvoltăm în tinerii noștri pentru ca ei să devină niște cetățeni ai lumii în următorii ani, adaptabili la orice va veni peste ei. Partea asta de informare și de putere a exprimării opiniei și a prelucrării informațiilor legate de viața noastră pe această planetă e una din abilitățile pe care ne dorim ca ei să și le dezvolte. Dacă vrem cetățeni globali, cetățeni ai lumii, trebuie neapărat să mergem cu educația și pe direcția asta. 

📌 Îmi place că elevii noștri studiază, se pregătesc, merg în detaliu, tratează subiectul webinarului cu mare atenție și reușesc să ducă o discuție de calitate. Aș vrea să insist și pe aspectul practic al unor activități de acest fel. Nu e același lucru să discuți despre un asemenea subiect în clasă și să faci asta vorbind cu experți și cu colegi din alte școli. Asemenea experiențe îi duc pe elevi mult mai mult în realitate; e o învățare experiențială, mai aproape de ceea ce înseamnă viața adevărată. 

Vlad Ciurdar (profesor de istorie în Transylvania College, cu rol de sprijin pentru elevi în relația cu News Decoder)

📌 Pe mine, ca profesor de istorie, mă interesează ca elevii nu doar să rețină niște date. Pentru mine e important să îi ajut să devină specialiști. Nu cred că un specialist se formează doar făcând un master de doi ani sau cursuri intensive de ceva. Cred că de la vârsta lor de mare ajutor este să ia contact cu un ambient de genul celor organizate la News Decoder, să participe la dezbateri, să-și înțeleagă propriile idei și convingeri și să le expună, să aibă un cuvânt de spus, să înțeleagă realitățile globale și să fie realist plasați în raport cu fiecare dintre provocările relațiilor internaționale. 

📌 De asemenea, într-o comunitate internațională nu îți prea poți permite să vii cu idei periferice sau nedocumentate, iar acesta este un motiv în plus pentru care sunt foarte câștigați toți cei care participă la asemenea webinarii, întâlniri, cei care iau parte la un dialog internațional sau cei care pur și simplu își doresc să se informeze, să știe mai multe despre ce se întâmplă pe Glob la această oră. 

🔰 Despre Transylvania College

Transylvania College este o școală internațională non-profit care oferă un parcurs educațional complet, de la creșă, până la liceu. Este singura școală internațională din Cluj-Napoca și din regiune acreditată de Ministerul Educației căreia i s-a oferit statutul oficial de Școală Britanică Internațională (BSO – British School Overseas), de către Departamentul pentru Educație din Marea Britanie, în urma unei serii de inspecții riguroase și complexe.

Transylvania College este membru acreditat al Consiliului Școlilor Britanice Internaționale (COBIS), membru Global Connections și membru al asociației mondiale a școlilor de elită Round Square. Ruxandra Mercea, director al Transylvania College, face parte din G30, un grup de experți în educație care include directori aleși de la cele mai inovative școli din întreaga lume. Din 2015 Transylvania College se află sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.

🔰 Despre News Decoder

News Decoder (ND) este un serviciu de știri educațional global pentru tineri. ND colaborează cu școli din întreaga lume pentru a preda o introducere în zona jurnalismului și pentru a stimula extinderea orizontului elevilor și pentru a dezvolta înțelegerea provocărilor globale. Misiunea lor este de a ajuta tinerii să-și dezvolte abilități și comportamente care îi fac să fie mai buni cetățeni globali. News Decoder face parte din asociația franceză non-profit Nouvelles-Découvertes. 

CLICK HERE TO READ IN ENGLISH

Lavinia Bălulescu

Journalist, Content Creator

Lavinia Bălulescu
lavinia.balulescu@transylvania-college.ro

Journalist, Content Creator

No Comments

Post A Comment