12 Dec Elevi din Transylvania College, premiați la Gala de excelență “10 pentru Cluj”
O echipă de elevi a proiectului “From Root to Fruit”, din cadrul Transylvania College, a fost premiată joi, 12 decembrie 2019, în cadrul Galei de excelență “10 pentru Cluj”, la secțiunea B, categoria Inovație.
Elevii premiați pentru “Service Learning” sunt: Patrik Lazea, Răzvan Szilaghi, Adrian Ghișa, Alex Nealcoș, Patricia Gîrbovan, Carla Stancu, Miruna Siminiceanu, Magda Pintea și George Bolba.
“Ne-am înscris cu două echipe, iar premiul e doar pentru una din ele, cea de gimnaziu, dar toți elevii merită laude. Din punctul nostru de vedere, toți sunt câștigători. Cei de la gimnaziu au primit acest premiu și pentru că au fost atât de bine coordonați de elevii de liceu. Au reușit să pună în practică ce au învățat. Proiectul este de fapt condus de elevii de liceu (student led), care sunt un exemplu și care îi coordonează pe elevii din primar și gimnaziu în toate activitățile propuse de-a lungul proiectului. E bine ca elevii mai mari să lucreze cu elevii mai mici, pentru că așa învață ca de la un frate mai mare. Cred că aceasta este noutatea pentru care ne-au acordat acest premiu la Categoria Inovație. Este al doilea an în care școala noastră vine cu un proiect condus de elevi și care are succes internațional”, a explicat Florentina Ghișa, Service Learning mentor
Pentru ce au fost premiați elevii? Răspunsul stă într-o serie de inițiative de a schimba ceva în lumea din jur, lucrând împreună cu comunitatea, și de a da înapoi ceea ce au primit de la societate, pornind de la ce învață la Transylvania College. A rezultat o bibliotecă/sală multifuncțională pentru copiii din comuna clujeană Suatu și o broșură de istorie locală plus un mic colț muzeistic în comuna Mărișel.
Cum a început totul? “Acum trei ani a fost proiectul Băișoara, din care echipa de Service Learning a luat o parte, <<Revive the Nature>>, cu care am câștigat locul I la concursul internațional <<Global Social Leaders>>. Din feedback-ul organizatorilor am înțeles că le-a plăcut foarte tare faptul că noi am folosit conceptul de <<Service Learning>>, care are trei componente: student led (n.r. – Elevii sunt cei care conduc proiectul), legat de curriculum și să lucrezi împreună cu comunitatea. Copiii sunt cei care identifică nevoile comunității și lucrează pentru și împreună cu comunitatea. Proiectul de acum trei ani a câștigat premiul pornind de la acest concept, iar o componentă importantă a unui proiect de succes este să-l continui. Se numește multiplicarea proiectului, iar titlul său, <<From root to fruit>> (n.r. – De la rădăcină, la fruct), descrie foarte bine acest lucru. Și pentru că în Băișoara am început prima bibliotecă, am găsit o nouă locație în Suatu și apoi ne-am extins un pic la Mărișel. Asta a fost anul trecut. Am mers cu o grupă de elevi în Suatu și copiii au decis acolo, la prima întâlnire, că vor să ajute. Pornind de la identificarea nevoilor, copiii din <<My Money Week>> au hotărât că aceasta va fi cauza pe care o vor susține. Sponsorul care de obicei oferă bani pentru proiectul de <<Service Learning>> a spus că ne sprijină și așa am ajuns aici. Apoi ne-am extins la scoala din Mărișel. Proiectul s-a mulat foarte bine cu inițiativa părinților din Parent Lighthouse, ei având deja o inițiativă de a lucra cu școlile din jurul Clujului, după care elevii noștri au ales să susțină cauza din Suatu (adică organizarea sălii multifuncționale). Pentru mentorarea proiectului de <<Service Learning>> am lucrat împreună cu colega mea, Simina Bejenaru”, a mai spus Florentina Ghișa.
Gala de excelență „10 pentru Cluj”, ajunsă în acest an la cea de-a XI-a ediție, este un eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, cu sprijinul mediului de afaceri şi al instituţiilor reprezentative la nivel local, prin care sunt premiați tinerii merituoşi, care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură pe tot parcursul anului şcolar 2018-2019.
Aflați mai multe amănunte AICI.
Vedeți AICI mai multe fotografii de la eveniment! (Sursa foto: Ioana Stancu)
No Comments