24 Sep Elevii care construiesc un observator astronomic pe traseul Via Transilvanica. “Barierele dintre oameni, indiferent cât de mari ar fi, dispar în momentul în care ei se unesc să ducă la bun sfârșit un proiect atât de special”
Elevii din Transylvania College sunt implicați într-un proiect de construire a unui observator astronomic în campusul Tășuleasa Social, din Pasul Tihuța, una dintre cele mai întunecate zone din Europa și deci unul dintre cele mai bune puncte de observație astronomică. La proiect mai participă elevi din Statele Unite ale Americii (de la “Cape Henry Collegiate”) și din Turcia (de la “Robert College”).
Totul a început după ce ONG-ul Tășuleasa Social a primit ca donație un telescop semiprofesional, dar care avea nevoie și de “o casă“. Poziționarea telescopului chiar în campusul Tășuleasa Social s-a potrivit cu atât mai bine cu cât tot acolo se găsește și Pădurea Pedagogică, iar în acest fel observatorul va aduce un plus de valoare în ceea ce privește educația informală. Când va fi gata, observatorul nu va servi doar ca turn de observare, ci și ca loc pentru organizat întâlniri, workshop-uri pe teme astronomice, expoziții de fotografie sau proiecții.
Observator astronomic și loc de odihnă pentru drumeții de pe Via Transilvanica
De asemenea, viitorul observator va fi un alt motiv excelent pentru care călătorii de pe Via Transilvanica vor putea face un popas în zonă. Via Transilvanica este un proiect ambițios al Asociației Tășuleasa Social, care presupune realizarea unui traseu de 950 de kilometri dedicat amatorilor de drumeții, traseu care să lege Drobeta-Turnu Severin (Mehedinți) de Putna (Suceava).
Dacă inițial viitoarea clădire avea doar scop de observare astronomică, mai apoi planurile s-au schimbat. “Am spus că de ce să nu-l facem și ca loc de odihnă pentru drumeții de pe Via Transilvanica? Nu presupune o clădire în plus. Clădirea e gândită pe două nivele, plus platformă, dar va avea dublu rol: vorbim de o sală multifuncțională, mobilier cu paturi ridicate pe perete. Au mai apărut în plan și două băi la fiecare nivel, deci e posibil să crească un pic costurile“, a explicat Carmen Sălăgean, Attendance Officer în cadrul Transylvania College și coordonator al proiectului.
De câți bani mai e nevoie
O primă etapă a acestui proiect s-a încheiat în vară, după finalizarea fundației observatorului “TășuDeepSky”, iar până la vara anului următor elevii își propun să termine și construcția turnului de observare. Dacă în prima etapă s-au strâns 11.000 de euro din donații, în a doua etapă ar fi nevoie de aproximativ 20.000 de euro, bani pe care urmează să îi strângă tot elevii și tot din donații și sponsorizări.
Carmen Sălăgean a explicat că vara trecută la Tășuleasa au fost nouă elevi din Transylvania College, dar că anul acesta școlar mai mulți tineri și-au exprimat interesul de a participa: “Cei care vor avea oportunitatea să meargă la vară în campusul Tășuleasa Social vor fi cei care se vor implica cel mai mult în timpul anul școlar în partea de fundraising, pentru că este vorba despre implicare și despre voluntariat”.
Ce spun elevii din cadrul Transylvania College
Cu ce i-a schimbat pe elevii de la Transylvania College participarea la un asemenea proiect de voluntariat? “Sunt mult mai responsabili, cred că au sentimentul acela: <<Eu chiar contribui, fac ceva pentru altcineva în mod benevol>>. A fost dorința lor de a se implica în acest proiect”, a arătat Carmen Sălăgean.
I-am întrebat și pe elevii Transylvania College cum i-a făcut pe ei să se simtă participarea la acest proiect. “Mi-a plăcut spiritul de echipă pe care l-am observat atât între voluntarii Tășu, cât și între toate cele trei grupuri de studenți implicate. Am avut oportunitatea de a învăța mai multe despre pădure și de a parcurge Via Transilvanica, un traseu absolut impresionant. Am reușit să observ de câtă muncă e nevoie pentru a organiza un asemenea proiect! Cel mai mult m-a impresionat abilitatea unor studenți străini de a comunica unii cu alții, în ciuda faptului că abia se cunosc, și mai ales entuziasmul cu care au participat la atingerea unui scop comun. Mereu am pus preț pe munca în echipă, însă datorită acestei experiențe am realizat că barierele dintre oameni, indiferent cât de mari ar fi, dispar în momentul în care ei se unesc să ducă la bun sfârșit un proiect atât de special. Mi s-a părut important să particip la construirea acestui observator, deoarece va crea numeroase posibilități pentru un număr mare de copii. Experiența mea în ceea ce privește voluntariatul a început acum șapte ani, la un mic centru de plasament din Halmeu, Satu Mare, și de atunci am hotărât să mă dedic proiectelor care au ca obiectiv crearea unor oportunități pentru copiii de pretutindeni. Iar proiectul Tășu DeepSky se încadrează perfect în această categorie și de asta consider că participarea la el are o foarte mare importanță”, a mărturisit Georgiana Moiș.
“Sunt multe amintiri create în campusul Tășuleasa Social care au făcut vara trecută una de neuitat, de la focuri de tabără și munca în echipă, până la seri petrecute jucând cărți și petreceri impromptu. Cred că două momente îmi vor rămâne întipărite în minte pentru mult timp: o drumeție de 21 de km, pe care la început o vedeam imposibil de realizat, și terminarea construirii bazei observatorului. În momentul în care am văzut efortul nostru comun materializat, am simțit o bucurie imensă. Pe de altă parte, excursia în munți a reprezentat o provocare pentru mine, deoarece nu mai parcursesem o distanță atât de lungă până atunci, dar am reușit să îmi înving limitele și în viitor îmi doresc să particip la activități asemănătoare.
Nu mă așteptam să simt într-un timp atât de scurt că aparțin unui grup de oameni care provin din culturi așa de diferite de a mea. Lucrând împreună pentru aceeași cauză a fost esențial în apropierea dintre noi. În același timp, petrecând fiecare zi în natură și învățând despre relația pe care ar trebui să o avem cu ea m-a ajutat să înțeleg de ce este așa de important să mă implic în activități de protejare a mediului. Construirea acestui observator este foarte importantă pentru mine, deoarece va fi folosit de mii de elevi care vizitează Pădurea Pedagogică anual și poate îi va ajuta să își descopere pasiunea pentru astronomie și fizică. Dorind să îmi continui studiile în domeniile menționate anterior, cred că posibilitatea de a observa cerul în unul dintre cele mai întunecate locuri din Europa m-ar fi ajutat să îmi dau seama, de la o vârstă mai fragedă, că asta îmi doresc să fac în viață”, a povestit și Dorotheea Văcar.
“Partea mea preferată în ceea ce privește experiența de la Tășu a fost atmosfera prietenoasă de acolo. Puteai să simți că toată lumea lucra pentru o cauză și că toți oamenii prezenți chiar credeau în proiect. Ne-am înțeles foarte bine cu toții și mă bucur că am ajuns să-i cunosc oameni minunați. Din această experiență am învățat să apreciez natura mult mai mult. Ecosistemul este extrem de complicat și intruziunile noastre sunt nocive pentru plante. Mii de copii vor beneficia de pe urma acestui observator, vor afla mai multe despre spațiu și despre descoperirile din astronomie. Eforturile noastre contează și le facem pentru generațiile viitoare“, a spus și Daniel Bega.
Sponsorii care au sprijinit până în prezent acest proiect sunt: Arhetip – Birou de Arhitectură, E.ON Business Services Cluj, domnul Iulian Iuga, Datian Invest, Lin & Ema, Banca Transilvania, Nova Funghi și Castrum Reality.
Toți cei care doresc să se implice și să sprijine construirea observatorului astronomic pot lua legătura cu Carmen Sălăgean, la adresa de e-mail carmen.salagean@transylvania-college.ro.
V-ar putea interesa și:
No Comments