21 Feb 7 moduri prin care iti poti intelege copilul

Multi parinti spun despre copiii lor ca sunt energici sau plini de energie. Au impresia ca energia lor pare a nu se sfarsi si ajung sa fie mai greu de stapanit. Este vorba despre biologia lor, adica temperamentul. Pentru a le intelege biologia, este nevoie sa acordam atentie urmatoarelor caracteristici si la modul in care alegem sa reactionam :

Intensitatea reactiilor – ce fel de reactii are copilul? Este galagios si se remarca printr-o tonalitate ridicata a vocii? Sau din contra este tacut si uneori se retrage?
Consecventa – sunt foarte hotarati si determinati sa realizeze cu orice pret ceea ce isi pun in minte?
Acuitatea – este copilul sensibil si reactioneaza imediat la cel mai mic stimul: zgomot, lumina, textura?
Spiritul de observatie : – este copilul distras cu usurinta de absolut tot ce observa in drumul sau spre o actiune precisa ( ex. sa se imbrace ) ?
Lipsa de adaptabilitate : – este copilul care accepta cu greutate schimbarile, surprizele si se adapteaza cu greutate la ele?
Rutina : – e dificil ca parinti sa stabilim o anumita rutina, legata de somn de exemplu?
Dinamismul : – este copilul intr-o continua miscare, indiferent de varsta?
Prima reactie : – este copilul reticent la noutati, are tendinta sa se retraga si are nevoie de un anume timp de adaptare la o astfel de situatie ?Starea de spirit : – este copilul atent la detalii, analizeaza cu atentie orice actiune, reactie ?

Observarea acestor caracteristici temperamentale ne ajuta sa devenim parinti atenti si constienti la modul in care alegem sa reactionam in momente cand copiii dau semnale ca au nevoie de prezenta noastra pentru a-i sustine neconditonat si de a le crea un climat de siguranta in care ei sa se simta acceptati si intelesi.

Carti recomandate :
Mary Sheedy Kurcinka – Cum sa cresti un copil energic
Harville Hendrix, Helen LaKelly Hunt – Daruieste iubirea care vindeca
Shefali Tsabary – Părintele conştient. Cum să ne transformăm pe noi pentru a avea copii puternici

Cristina Ungvari

Head of Kindergarten

Cristina Ungvari
cristina-margareta.ungvari@transylvania-college.ro

Head of Kindergarten

No Comments

Post A Comment