22 Feb Cum alegem scoala potrivita

.

Am facut recent turul scolii cu mama unei fetite care va incepe scoala la toamna. Am facut sute astfel de tururi pana acum, insa intalnirea asta, in mod special, m-a marcat.

La un moment dat, printre intrebari si raspunsuri legate de curriculum, orar, teme pentru acasa, mamica mi-a spus asa: “imi doresc ca fiica mea sa mearga cu drag la scoala, sa nu-i fie teama sa puna intrebari, sa fie vesela, sa-si doreasca sa faca descoperiri, sa astepte cu nerabdare sa invete ceva nou.”

Cu totii ne dorim asta pentru copiii nostri, insa felul in care mi-a spus-o, cu lacrimi in ochi, m-a facut sa realizez ca pentru multi parinti momentul in care trebuie sa aleaga scoala potrivita pentru copilul lor aduce multe emotii, dar si mari ingrijorari. Multi parinti au indoieli ca vor reusi sa gaseasca scoala care sa nu-i stinga puiului lor bucuria, care sa-i pastreze aprinsa scanteia curiozitatii, sa-l pregateasca pentru viata cu seriozitate, dar si cu drag, fara a-l transforma intr-un robotel care memoreaza lectii si le recita la nevoie, sau care rezolva sute de exercitii si probleme din culegere, fara o finalitate anume.

Cum stim, atunci, “unde sa ne dam copilul la scoala” ? Hai sa incepem cu ce ne dorim pentru copilul nostru: sa mearga cu drag la scoala, sa nu-i fie teama sa puna intrebari, sa fie vesel, sa-si doreasca sa faca descoperiri, sa astepte cu nerabdare sa invete ceva nou. Cum si unde se poate intampla asta? Intr-o scoala unde dascalii si membrii echipei administrative sunt acolo din dragoste pentru copii. Intr-o scoala unde profesorii inteleg ca in fiecare zi trebuie sa dea tot ce au mai bun, pentru ca acesti copii merita sa le fie descoperite si puse in valoare abilitatile. O scoala unde se tine pasul zi de zi cu schimbarile care apar in educatie la nivel international si unde totul este gandit pentru a crea cel mai sigur, potrivit si stimulant mediu pentru invatare. Unde si dascalii sunt dispusi sa invete constant si sa devina mai buni, mai bine pregatiti, pentru copii. O scoala unde “feedback” nu este un ceva exotic, ci un instrument folosit in mod pozitiv, pentru a incuraja si pentru a construi povesti de succes. Ale copiilor.

Uite cateva teme de gandire pentru parintii viitorilor scolari:

  • Ati vizitat scoala unde va ganditi sa va inscrieti copilul? Ati vazut salile de clasa, baile?
  • Stiati ca cel mai relevant moment pentru a vizita scoala este in pauze? Atunci puteti vedea masurile de siguranta pe care scoala le ia in folosul copiilor, dar si modul in care acestia respecta anumite reguli, sau se respecta reciproc si pe cei din jurul lor.
  • Au copiii posibilitatea sa iasa in pauze afara, sa se recreeze? Ganditi-va cum va simtiti dumneavoastra dupa mai multe ore de stat la birou.
  • Ati pus toate intrebarile pe care ati dorit sa le puneti legat de scoala? Vi s-a raspuns la toate, cu rabdare?
  • Ati putut vedea copiii in activitate, profesorii interactionand cu copiii? Copiii pareau speriati, crispati, obositi, sau, dimpotriva, curiosi, relaxati, bucurosi sa fie acolo?
  • Beneficiaza scoala de resurse pentru a le oferi copiilor experiente de invatare interactive, interesante?
  • Sunt salile de curs organizate astfel incat sa vizeze nevoile copiilor? Sunt imaginile afisate la nivelul ochilor copiilor, este mobilierul adecvat, reflecta organizarea clasei o comunicare deschisa cu profesorul si cu colegii de clasa?
  • Simtiti ca puteti intra cu incredere intr-un parteneriat de durata cu echipa acestei scoli?
  • Se potrivesc valorile si filosofia scolii cu ale dumneavoastra?
  • Ati putut observa elevii mai mari, eventual din liceu, va puteti imagina copilul dumneavoastra la acel nivel, in aceasta scoala?
  • V-ati informat cu privire la toate programele oferite de scoala, inclusiv cele extra-curriculare?

Si, pentru ca tot vorbim despre scoala, va provoc la un exercitiu de imaginatie: luati o coala alba si, gandindu-va la copilul vostru ca si tanar adult, treceti pe ea cat mai multe atribute care ati vrea sa-l caracterizeze, sa zicem la 20 de ani. Acea lista ar trebui sa va faca alegerea mai usoara.

In cautarea celei mai potrivite scoli pentru copilul dumneavoastra, va invitam sa programati o vizita la Transylvania College!

Anca Rusu

Director of Admissions

Tags:
Anca Rusu
anca.rusu@transylvania-college.ro

Director of Admissions

No Comments

Post A Comment